epa

KIM JONG UN J. KOREJI: “Uklanjajmo zapreke i ujedinimo se”

Sjeverna Koreja izdala je rijetku objavu namijenjenu ‘svim Korejcima u državi i inozemstvu’, istaknuvši u njoj da trebaju postići ‘napredak’ prema ujedinjenju bez pomoći drugih zemalja, objavili su tamošnji državni mediji, a prenosi HRT.

U objavi se kaže da svi Korejci trebaju ‘promicati kontakt, putovanja, suradnju između Sjeverne i Južne Koreje’, dodajući da će Pjongjang ‘uništiti’ sve izazove koji stoje pred ujedinjenjem Korejskog poluotoka.

U proglasu se dodaje kako se Korejci trebaju energično boriti za smanjivanje vojnih napetosti i stvoriti miroljubivo ozračje na poluotoku. Vojne su napetosti ‘temeljna zapreka’ napretku međukorejskih odnosa i ujedinjenja, objavila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje.

Dodala je kako se vojne vježbe sa ‘stranim snagama’ nisu pokazale od pomoći za razvoj poboljšanja odnosa između dviju Koreja. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un u svom je novogodišnjem obraćanju pozvao na ujedinjenje dviju država, ustvrdivši da je ova godina važna i za Sjever koji bilježi 70 godina postojanja i za Jug koji je idući mjesec domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Komentiraj