Izabrani američki predsjednik Donald Trump i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će se sastati, objavio je Porošenkov ured u utorak.

U priopćenju se dodaje kako je Porošenko naglasio potrebu da Sjedinjene Države odlučno podupru službeni Kijev protiv ruske agresije na istoku Ukrajine.

U tekstu se ne spominje kada bi se novi sastanak mogao održati.

Ukrajinske vlasti pripremaju teren za Porošenkov posjet Washingtonu početkom iduće godine kojim žele učvrstiti američku potporu Ukrajini i raspršiti strahovanja da će novi predsjednik Trump napraviti zaokret u odnosu na Kijev.

U izbornoj kampanji Trump je izrazio pohvale ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu s kojim se u ponedjeljak u telefonskom razgovoru suglasio da su rusko-američki odnosi iznimno nezadovoljavajući te da će poduzeti aktivne zajedničke napore da ih normaliziraju.

Porošenko je u ponedjeljak u Stockholmu rekao kako je uvjeren da će SAD nastaviti podržavati njegovu zemlju suočenu s proruskom pobunom, istaknuvši da ne može zamisliti da Donald Trump stane na stranu Moskve.

Na pitanje novinara o mogućnosti dogovora između Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznanju Krima kao dijela Rusije, Porošenko je odgovorio: “Ne mogu si to zamisliti”.

Komentiraj