Kevon Looney – od vječno ozlijeđenog do igrača sa 109 odigranih utakmica ove sezone

Ako mislite da ste u zadnje vrijeme bili prezauzeti ili da ste puno radili, sjetite se Kevona Looneya, 206 cm visokog 26-godišnjaka iz Golden Statea koji je sa Warriorsima upravo osvojio NBA titulu. Looney je ove sezone odigrao 104 utakmice NBA lige (82 u regularnom dijelu + 22 u doigravanju) i pet predsezonskih utakmica. Ukupno – 109 utakmica od 5. listopada do 17. lipnja. Naravno, pritom nije propustio ni jednu.

Za Looneya je ovo posebno važno jer se radi o igraču koji je u prethodnim sezonama bio vrlo podložan ozljedama i bio ogledni primjer igrača koji je vječno ozlijeđen, najbolji primjer je sezona 2019/20 u kojoj je prvo zbog ozljede desne stražnje lože propustio predsezonu, da bi u regularnom dijelu odigrao tek 20 utakmica isprekidanih neuropatijom i ozljedama lijevog kuka i trbušnog zida. Nakon te sezone Looney se za pomoć obratio nutricionistu Davidu Allenu koji mu je složio novi jelovnik i to je očito dao rezultata. U prošloj, skraćenoj sezoni Looney je od 72 odigrao 61 utakmicu da bi ove sezone uz najveću minutažu (21.1 minuta po utakmici) i najbolju statistiku NBA karijere (6.0 koševa, 7.3 skokova, 2.0 asistencija) odigrao maksimalan broj utakmica.

Uz to, zanimljivo je da je Looney prošlog ljeta proveo šest tjedana trenirajući muay-thai sa kondicijskim trenerom Chrisom Mulanneyom s ciljem rada na snazi, koordinaciji, radu nogu i općoj izdržljivosti. Od početka ove sezone Looney je na dan utakmice uveo i vježbe joge s kojima je dobivao mobilnost, fleksibilnost, koncentraciju i učenje pravilnog disanja.

„Osjećam se opuštenije i slobodnije“, rekao je nedavno Looney koji je napredak i važnost za Warriorse najviše pokazao u prvom krugu doigravanja kad je igrao maksimalno dobru obranu na Nikoli Jokiću iz Denvera. „Dok god sam zdrav bit ću dobar na terenu“, kratko je Looney sažeo cijelu filozofiju.

Looney je u NBA od 2015. kad su ga Warriorsi uzeli kao 30. u prvoj rundi Drafta, od tada je osvojio tri NBA titule (2017, 2018, 2022).

Komentiraj