Kevina jama: Počast žrtvama komunističkog totalitarizma

FAH

Počast žrtvama, koje su krajem Drugoga svjetskog rata i u poraću, bez suđenja, likvidirale tadašnje komunističke vlasti i bacile u Kevinu jamu na obroncima Kozjaka odana je u subotu kod spomen obilježja na tome mjestu zločina u povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kod Kevine jame u Radošiću 30-ak kilometara sjeverozapadno od Splita, gdje na spomen ploči stoji natpis “Vama mir, a njima kletva/ kojima ste bili krvna žetva”, organizirao je županijski splitsko-dalmatinski HDZ, splitski gradski HDZ i Gradski odbor HDZ-a Kaštela. Vijence su položili izaslanstva splitsko-dalmatinskoga HDZ-a, Županije splitsko-dalmatinske, gradova Kaštela i Trogira te općine Lećevica.

Obraćajući se nazočnima dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić istaknuo je kako najviše boli činjenica da su žrtve bacane u Kevinu jamu pretežito nakon službenoga završetka Drugoga svjetskog rata, te je izrazio žaljenje kako u Hrvatskoj još uvijek postoje “naše” i “vaše“ žrtve”.

“Još se ne zna točan broj žrtava pogubljenih u Kevinoj jami jer su komunističke vlasti to zataškavale da se ne otkrije istina“, rekao je Brčić. Podsjetio je kako je najveći dio žrtava fašizma i nacizma okriven, a neposredni krivci tih zločina osuđeni, te istaknuo da se to nije dogodilo s komunističkim zločinima .

“Na ovim prostorima komunizam je bio na vlasti 50 godina i oni su činili sve da se istina o njihovim zločinima ne sazna”, rekao je Brčić te ustvrdio kako je potrebno izreći istinu o komunističkim zločinima. Istaknuo je da se “hrvatski narod ne boji istine i ne želi živjeti na mitovima”, te poručio kako “postoji oprost, ali prije toga potrebna je istina”.

Predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić istaknuo je da se u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj još borimo da se istraži istina o komunističkim zločinima u Drugome svjetskom ratu i poraću, te ocijenio kako “sadašnja vlast pokazuje želju da žrtve komunizma ostanu neistražene”. Podsjetio je da je splitski je HDZ tražio da se jedna ulica u Splitu nazove ulicom Žrtava komunističkog režima, ali da to nije prihvaćeno.

Zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović izrazio je žaljenje što na obilježavanju Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nema nikoga od predstavnika antifašističkih organizacija. Smatra kako “to znači da oni ne priznaju žrtve ni dan koji je određen za žrtve svih totalitarizama”.

S nazočnima je podijelio i osobnu obiteljsku tragediju rekavši kako je njegov djed po majci Vladimir Sude jedna od žrtava u Kevinoj jami. Rekao je da su njegova djeda partizani odveli iz kuće u rujnu 1944. godine rekavši da im je potreban kao prevoditelj u pregovorima jer je govorio talijanski i njemački, ali iste je noći ubijen u Kevinoj jami. Dodao je kako su njegovoj baki Katici, koja nije znala da joj je muž likvidiran u Kevinoj jami, partizani danima slali poruke da mu pošalje toplu odjeću i hranu.

Mještanin Radošića Ivan Kevo (85) rekao je kako se dobro sjeća da su krajem Drugoga svjetskog rata, ali i u poraću sve do 1950. godine, noću kamionima dovoženi ljudi do Kevine jame gdje su se potom čuli pucnji iz oružja i zapomaganje žrtava.

“Kao djeca nakon takvih noći ujutro bi se prikrali i došli do Kevine jame i vidjeli čahure od metaka i krvlju poprskanu zemlju“, posvjedočio je Kevo.

Sudionici odavanja počasti žrtvama komunizma u Kevinoj jami s novinarima su podijelili svoja razmišljanja kako na tome mjestu zločina treba izgraditi Spomen kapelu.

Komentiraj