Počast žrtvama, koje su krajem Drugoga svjetskog rata i u poraću, bez suđenja, likvidirale tadašnje komunističke vlasti i bacile u Kevinu jamu na obroncima Kozjaka odana je u subotu kod spomen obilježja na tome mjestu zločina u povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kod Kevine jame u Radošiću 30-ak kilometara sjeverozapadno od Splita, gdje na spomen ploči stoji natpis “Vama mir, a njima kletva/ kojima ste bili krvna žetva”, organizirao je županijski splitsko-dalmatinski HDZ, splitski gradski HDZ i Gradski odbor HDZ-a Kaštela. Vijence su položili izaslanstva splitsko-dalmatinskoga HDZ-a, Županije splitsko-dalmatinske, gradova Kaštela i Trogira te općine Lećevica.

Obraćajući se nazočnima dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić istaknuo je kako najviše boli činjenica da su žrtve bacane u Kevinu jamu pretežito nakon službenoga završetka Drugoga svjetskog rata, te je izrazio žaljenje kako u Hrvatskoj još uvijek postoje “naše” i “vaše“ žrtve”.

“Još se ne zna točan broj žrtava pogubljenih u Kevinoj jami jer su komunističke vlasti to zataškavale da se ne otkrije istina“, rekao je Brčić. Podsjetio je kako je najveći dio žrtava fašizma i nacizma okriven, a neposredni krivci tih zločina osuđeni, te istaknuo da se to nije dogodilo s komunističkim zločinima .

“Na ovim prostorima komunizam je bio na vlasti 50 godina i oni su činili sve da se istina o njihovim zločinima ne sazna”, rekao je Brčić te ustvrdio kako je potrebno izreći istinu o komunističkim zločinima. Istaknuo je da se “hrvatski narod ne boji istine i ne želi živjeti na mitovima”, te poručio kako “postoji oprost, ali prije toga potrebna je istina”.

Predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić istaknuo je da se u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj još borimo da se istraži istina o komunističkim zločinima u Drugome svjetskom ratu i poraću, te ocijenio kako “sadašnja vlast pokazuje želju da žrtve komunizma ostanu neistražene”. Podsjetio je da je splitski je HDZ tražio da se jedna ulica u Splitu nazove ulicom Žrtava komunističkog režima, ali da to nije prihvaćeno.

Zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović izrazio je žaljenje što na obilježavanju Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nema nikoga od predstavnika antifašističkih organizacija. Smatra kako “to znači da oni ne priznaju žrtve ni dan koji je određen za žrtve svih totalitarizama”.

S nazočnima je podijelio i osobnu obiteljsku tragediju rekavši kako je njegov djed po majci Vladimir Sude jedna od žrtava u Kevinoj jami. Rekao je da su njegova djeda partizani odveli iz kuće u rujnu 1944. godine rekavši da im je potreban kao prevoditelj u pregovorima jer je govorio talijanski i njemački, ali iste je noći ubijen u Kevinoj jami. Dodao je kako su njegovoj baki Katici, koja nije znala da joj je muž likvidiran u Kevinoj jami, partizani danima slali poruke da mu pošalje toplu odjeću i hranu.

Mještanin Radošića Ivan Kevo (85) rekao je kako se dobro sjeća da su krajem Drugoga svjetskog rata, ali i u poraću sve do 1950. godine, noću kamionima dovoženi ljudi do Kevine jame gdje su se potom čuli pucnji iz oružja i zapomaganje žrtava.

“Kao djeca nakon takvih noći ujutro bi se prikrali i došli do Kevine jame i vidjeli čahure od metaka i krvlju poprskanu zemlju“, posvjedočio je Kevo.

Sudionici odavanja počasti žrtvama komunizma u Kevinoj jami s novinarima su podijelili svoja razmišljanja kako na tome mjestu zločina treba izgraditi Spomen kapelu.

Komentiraj

PREKOFAH
Podijeli objavu
Prethodni članakSnažan tajfun pogodio Filipine, sedam mrtvih
Sljedeći članakRusko “njet” izvozu Fiata iz Srbije
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.