Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u subotu na Novi Zeland nakon dvodnevnog posjeta Antarktici prije sudjelovanja idući tjedan na konferenciji o klimatskim promjenama COP22.

“To je bilo izvanredno iskustvo”, rekao je Kerry po dolasku u međunarodnu zračnu luku u Christchurchu na Novom Zelandu.

“Dojmila me se sjajna predanost brojnih znanstvenika i tolikih ljudi koji svojim radom pomažu da bismo naučili više i pomogli pri donošenju važnih političkih odluka”, rekao je Kerry.

Nakon sastanka s novozelandskim premijerom Johnom Keyom, američki državni tajnik treba otputovati u Oman i Ujedinjene Arapske Emirate, a u utorak i srijedu u marokanskom gradu Marakešu sudjelovati na skupu Ujedinjenih naroda o klimi.

Američki State Department je objavio da će Kerry u Marakešu naglasiti kako zemlje trebaju žurno uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama te da akcije protiv globalnog zatopljenja treba biti trajne diljem svijeta.

Skup u Marakešu održava se nakon pobjede republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima i mnogi dvoje u to da će on nastaviti program borbe protiv klimatskih promjena sadašnjeg predsjednika Baracka Obame.

Trump, koji dužnost preuzima 20. siječnja, odbacuje tvrdnje znanstvenika o globalnom zatopljenju kao obmanu koju je stvorila Kina kako bi stekla gospodarsku prednost te je najavio da kani SAD isključiti iz povijesnoga klimatskog sporazuma kao i izmijeniti mnoge Obamine mjere u borbi s klimatskim promjenama.

Kerry je najviši američki dužnosnik koji je putovao na Antarktiku gdje je u petak razgovarao sa znanstvenicima koji rade u bazi Dry Valleys Science Camps.

Komentiraj