epa

KERRY: Ruska vojna pomoć sirijskom režimu je kontraproduktivna

Ruska vojna pomoć režimu Bašara al-Asada mogla bi potaknuti dolazak još većeg broja džihadističkih boraca u Siriju i ondje ugroziti sve izglede za rješavanje sukoba, ocijenio je u nedjelju u Berlinu američki državni tajnik John Kerry.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier “i ja dogovorili smo se da bi stalna pomoć sirijskom režimu iz Rusije ili iz bilo koje druge zemlje mogla privući još veći broj ekstremista, ojačati Asada i zapriječiti put prema rješavanju sukoba”, rekao je novinarima u prigodi posjeta Berlinu.

Kerry je usto ocijenio da ne može biti “rješenja bez promjene vlasti”, što nužno uključuje Asadov odlazak.

Američki državni tajnik je također istaknuo da je rješenje rata u Siriji presudno za rješavanje migracijske krize u Europi, kamo zadnjih mjeseci bježeći pred ratom i siromaštvom stižu stotine tisuća izbjeglica, među kojima velik broj Sirijaca koji “odlaze iz očaja”.

S druge strane, sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mualem rekao je ranije u Damasku da će uplitanje Rusije, saveznika režima u Damasku, u Siriji promijeniti okolnosti borbe protiv džihadista skupine Islamske države i al-Kaide.

 

  • “Sudjelovanje Rusije u borbi protiv DAECH-a (arapska kratica za IS) i Fronte al-Nusre (sirijski ogranak al-Kaide) važnije je od dopreme oružja Siriji”, rekao je Mouallem za televizijsku mrežu Rusija danas. Njegove su izjave u nedjelju prenijeli sirijski mediji.

 

“Rusija ne skriva želju da sudjeluje u borbi protiv terorizma a Sirija ima povjerenja u ruski vrh”, izjavio je sirijski ministar.

Mualem je opetovao da je borba protiv terorizma “prioritet” koji će “otvoriti vrata političkom rješenju u Siriji”, gdje je u sukobu koji je izbio u ožujku 2011. izginulo više od 240.000 ljudi.

Ocijenio je da će uplitanje Rusije “pobrkati planove onima koji su se urotili protiv Sirije i pokazati da SAD nema jasne strategije protiv DAECH-a”.

Sirijski ministar vanjskih poslova je pohvalio inicijativu ruskog predsjednika Vladimira Putina koja poziva na “uspostavu proširene antiterorističke fronte” koja će obuhvatiti više zemalja u regiji, pa tako i Siriju.

Komentiraj