KERRY PORUČIO Napredujemo u Iraku i Siriji, ali ISIS je ‘metastazirao’ u Libiju

EPA/ANGELO CARCONI

Američki državni tajnik John Kerry u utorak je rekao da međunarodna koalicija koja se bori protiv Islamske države mora pojačati napore u spriječavanju militanata da organiziraju uporište u Libiji, gdje je Islamska država postala sve veća prijetnja, prenosi NY Times.

“Još uvijek nismo pobijedili, ali smo na dobrom putu u Iraku i Siriji. Ali, Daesh se ‘metastazira’ na ostale zemlje, pogotovo Libiju”, rekao je Kerry. Predstavnici 23 države sastali su se u Rimuz kako bi razgovarali o napretku u borbi protiv Islamske države.

Kerry je dodao kako je posljednja stvar koja im treba lažni kalifat s pristupom milijardama dolara prihoda od nafte. Zapad, dodao je, razmišlja i o pokretanju operacije i u Libiji, ali prije toga želi pristanak vlade nacionalnog jedinstva, koja se formira.

“U vrijeme našeg zadnjeg sastanka, Ramadi je upravo bio pao i razvijala se jedna prilično mračna i opasna priča”, rekao je Kerry naglašavajući koliko je koalicija napredovala u osam mjeseci. Iračke su snage oslobodile Ramadi, a Islamska država je izgubila oko 40 posto svojeg teritorija u Iraku i 20 posto u Siriji.

Komentiraj