EPA/JULIEN WARNAND

KERRY O REPUBLIKANSKIM KANDIDATIMA “Njihova retorika je sramota za SAD”

Američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je na CBS-u rekao kako je retorika republikanskih kandidata o Muslimanima ‘sramota’ za SAD.

Kerry je istaknuo kako su svjetski čelnici šokirani prijedlogom republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o zabrani ulaska Muslimanima u SAD, te uvođenjem ‘waterboardinga’, kao i prijedlogom senatora Teda Cruza da se u ‘muslimanske četvrti’ uvede pojačan nadzor.

“Gdje god odem, koga god sretnem – svi me pitaju što se to događa u Americi. Ne mogu vjerovati. Malo je reći da su šokirani. Ne znaju u kojem to smjeru SAD ide. Ljulja njihov osjećaj ravnoteže o američkoj smirenosti i pouzdanosti”, rekao je Kerry.

Obamina je administracija u posljednjim tjednima žestoko kritizirala Trumpa i Cruza zbog njihovih spomenutih prijedloga. Predsjednik Barack Obama u srijedu je u Argentini kritizirao Cruza, koji je predložio dodatne patrole u muslimanskim četvrtima navodeći kako bi one bile proturječne s američkim vrijednostima i ni na koji način ne bi pomogle borbi protiv Islamske države.

“Sklizak je to teren, u potpunoj suprostnosti s onim što smo”, kazao je Obama.

O terorističkim napadima na europskom tlu, Kerry kaže kako smo sada svjesni da borba postoji i izvan Iraka i Sirije. Dodao je kako borba protiv Islamske države ‘napreduje’. Europski napadi ISIS-a imaju dva cilja – stvoriti teror na Zapadu i pojačati moral među borcima u Iraku i Siriji, kao i regrutirati što veći broj novih boraca.

Komentiraj