Kerry kreće ponovo na put oko svijeta, u Parizu će se vidjeti s Abbasom

EPA/WILL OLIVER

Američki državni tajnik John Kerry će u petak krenuti ponovo na svjetsku turneju tijekom koje će se u Parizu sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, nakon čega kreće u Laos na godišnji sastanak Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN), objavio je u utorak State Department.

Šef američke diplomacije, koji je bio na više od 100 putovanja u inozemstvu od ožujka 2013., u srijedu će se vratiti u Washington nakon europske turneje tijekom koje je bio u Parizu, Moskvi, Luxembourgu, Bruxellesu i Londonu.

U četvrtak navečer kreće u Beč gdje će se u petak održati sastanak o klimatskim promjenama, zatim odlazi u Pariz na sastanak s predsjednikom Abbasom, rekao je glasnogovornik američke diplomacije Mark Toner. Dvojica čelnika će razgovarati o sadašnjim naporima na pokretanju rješenja s dvije države, palestinskoj i izraelskoj.

Kerryja 25. i 26. srpnja očekuju u Vientianeu u Laosu na godišnjem proširenom sastanku ASEAN-a, na kojem sudjeluju i neke velike sile, među kojima SAD.

Washington i azijski partneri će razgovarati o teritorijalnim sporovima u Južnokineskom moru između Pekinga i nekih zemalja ASEAN-a.

Kerry zatim odlazi u Manillu nakon što je stalni međunarodni arbitražni sud u Den Haagu po tužbi Filipina presudio kako nema dokaza da je Kina, koja svojata gotovo cijelo Južnokinesko more s grebenima i otocima koje i drugi smatraju svojima, kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tim vodama i bogatstvima jer su ondje velike zalihe ugljikovodika.

ASEAN je podijeljen oko toga kako se postaviti prema kineskim pretenzijama koje se preklapaju s pretenzijama članica ASEAN-a Vijetnama, Malezije, Filipina i Bruneja.

Komentiraj