EPA/DAI KUROKAWA

Kenyatta prisegnuo kao predsjednik Kenije

Uhuru Kenyatta je u utorak po drugi put prisegnuo kao predsjednik Kenije, nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Velik broj ljudi okupio se na stadionu Kasarani u Nairobi kako bi svjedočili prisegi kojoj su prisustvovali i čelnici nekoliko afričkih država poput Somalije, Ruande, Ugande i Etiopije.

Kenijska policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala gomilu koja je pokušala silom ući na stadion, prenose lokalni mediji.

Politička kriza u Keniji, najbogatijem gospodarstvu istočne Afrike i savezniku zapadnih država, počela je nakon što je vrhovni sud poništio rezultate izbora u kolovozu zbog nepravilnosti. Na tim izborima je pobijedio Kenyatta.

Glasovanje se ponovilo 26. listopada, no čelnik opozicije Raila Odinga ga je bojkotirao, nazvavši ga “prijevarom”. Izlaznost je bila niska na tim izborima obilježenima sukobima između policije i prosvjednika.

Kenyatta je na kraju dobio 98 posto glasova.

Odingini pristaše optužuju Kenyattinu vladajuću stranku za krađu na izborima, korupciju, zlouporabu snaga sigurnosti i zanemarivanje velikog dijela države, uključujući Odingin zavičaj na zapadu zemlje, piše Reuters.

Oporba je u utorak u Nairobiju planirala održati molitvu, naglasivši da je cilj te akcije komemoracija života Odinginih pristaša koji su izgubili živote tijekom izbornog procesa. Tada je ubijeno više od 70 ljudi, većinom zbog djelovanja policije.

Policija je suzavcem rastjerala ljude dva sata prije početka tog skupa.

Komentiraj