Kenijska oporba u subotu je optužila snage sigurnosti da su ubile više od stotinu ljudi, uključujući i djecu, u gušenju nemira koji su izbili nakon izbora na kojem je ponovno izabran dosadašnji predsjednik Uhuru Kenyatta.

Oporbene stranke nisu dale nikakav dokaz za svoju tvrdnju, a Reuters je uspio potvrditi samo 11 ubijenih diljem zemlje.

Istaknuti član oporbene koalicije NASA James Orengo na konferenciji za medije je izjavio da je policija pokrenula nasilje. Njegov kolega Johnson Muthama istaknuo je da NASA neće popustiti pod pritiskom.

Kenijska vlada odbacila je da su snage sigurnosti pri gušenju nasilnih prosvjeda koji su izbili nakon izbora koristile pravo streljivo, prenosi dpa.  Dodala je kako nemaju informacije o smrtnim slučajevima, suprotno izvještajima koji govore o nekoliko ubijenih.

Kenijski odbor za ljudska prava govori o 24 smrtna slučaja od izbora u utorak, od kojih je većina bila u Nairobiju.

“Policija nije koristila pravo streljivo nad miroljubivim prosvjednicima”, naglasio je ministar unutarnjih poslova Fred Matiang’i, no neke od demonstranata opisao je kao “oportunističke kriminalce i lopove” koje je trebalo zaustaviti jer su koristili političku situaciju u državi za svoje kriminalne aktivnosti, piše dpa.

Amnesty International je pozvao kenijske vlasti da istraže smrtne slučajeve.

Neredi su izbili u petak, nakon objave rezultata izbora na kojima je ponovno izabran 55-godišnji Uhuru Kenyatta koji je osvojio 54,27 posto glasova ispred glavnog oporbenog kandidata Raila Odinga koji je dobio 44,74 posto.

Komentiraj