Dužnosnica kenijskog izbornog povjerenstva dala je ostavku na svoju dužnost tjedan dana uoči ponovljenih predsjedničkih izbora, upozorivši da je izborno povjerenstvo pod pritiskom te da se neće moći održati vjerodostojni izbori.

Ponovne izbore naredio je vrhovni sud 1. rujna pošto je poništio reizbor predsjednika Uhurua Kenyatte, nakon peticije oporbenog čelnika Raila Odinga.

Odinga se povukao s izbora prošli tjedan kazavši da izborno povjerenstvo nije provelo reforme koje je zahtijevala oporba, gurajući zemlju, ključnog saveznika Zapada i najbogatiju ekonomiju u regiji, sve dublje u političku nesigurnost.

Izborno povjerenstvo reklo je da će se na listićima nalaziti imena sedam kandidata, uključujući i Odingu.

Roselyn Akombe, članica izbornog povjerenstva, navela je da je razlog njezine odluke o ostavci nedostatak jedinstva među osam članova.

“Povjerenstvo je postalo dio sadašnje krize. Povjerenstvo je pod pritiskom”, navela je u izjavi objavljenoj u New Yorku  i datiranoj u utorak.

“Potrebna nam je povjerenstvo koje će biti hrabro i reći da ovi izbori, ovako kao što su planirani, ne mogu ispuniti temeljna očekivanja o vjerodostostojnosti”.

Kenyatta je optužio Odingu da se povukao iz izborne utrke nakon što je naslutio poraz te da je pokušao izazvati kaos.

Prije deset godina, u nasilju nakon spornih predsjedničkih izbora u prosincu 2007. poginulo je više od 1200 ljudi.

Komentiraj