Kenija: Žirafa s otoka na jezeru Baringo prebačena na sigurno

Davor Javorovic/PIXSELL

Rijetka vrsta žirafe je spašena i prebačena na sigurno u improviziranoj splavi s otoka na području kenijskog jezera Baringo.

Na području velikog slatkovodnog jezera u Dolini Great Rift nedavno je počela rasti razina vode. Za medije je otkriveno kako je ovo je treća Rothschildova žirafa, koja je prebačena na novo kopno u visokoj plutajućoj platformi. Saznaje se i kako se na otoku nalazi još šest žirafa te bi one trebale biti premještene tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Rothschildova žirafa je podvrsta sjeverne žirafe. Podaci iz 2016. godine ističu kako u afričkoj divljini živi oko 1 500 jedinki ove vrste.

Ovaj lokalitet je dom mnogim vrstama ptica i sisavaca, tu dolaze mnoge ptice selice, a u jezeru žive neke endemske riblje vrste, vodenkonji i krokodili. Jezero Baringo je najsjevernije jezero Kenijske doline Rift, voda se u jezero ulijeva iz tri rijeke. Povećanje razine vode je dobra vijest, jer i ovom kenijskom području često prijete suše i prekomjerno korištenje vodenih resursa za navodnjavanje. Zanimljivo je da na jezeru Baringo postoji mnogo otoka.

Komentiraj