KEMIJSKO ORUŽJE U RUKAMA DŽIHADISTA: Eksperti ne znaju kako su ga nabavili, boje se da ga proizvode sami

FaH

Militanti Islamske države prošle su godine napali kurdske snage iperitom, kemijskim oružjem koje se na prostoru Iraka nije koristilo još od vremena Sadama Huseina, doznaje Reuters. Vijest dolazi iz diplomatskih izvora nakon što su iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja laboratorijskim testovima dokazali korištenje opasne supstance, prenosi Jutarnji. Nakon što je kurdskim vojnicima pozlilo tijekom borbe s ISIS-ovim militantima nedaleko od Erbila, provedeni su testovi.

Iz agencije su navodno odbili potvrditi da su džihadisti koristili iperit, ali neimenovani diplomat za Reuters rekao je kako su upravo oni glavni krivci. To je prvi slučaj korištenja iperita u Iraku dok se u Siriji ista situacija dogodila prošle godine. Postavlja se pitanje kako su džihadisti došli do iperita. Naime, gotovo sve zalihe Sadamovog kemijskog oružja uništene su još za vrijeme američke okupacije. Što se tiče Sirije, situacija je slična, kompletno kemijsko oružje je pod međunarodnim nadzorom nakon napada sarinom na predgrađe Damaska 2013. godine za koji se vjeruje da je izveden od strane Asadove vojske, piše Jutarnji.

 Eksperti vjeruju da postoju samo dvije mogućnosti – ili su iperit ukrali iz neprijavljenih zaliha sirijske vojske ili postoji mogućnost da su ga džihadisti sami sposobni proizvesti.

Iperit je inače kemijsko oružje koji je bilo ubojito još u Prvom svjetskom ratu i uzrokuje trajna oštećenja očiju, kože, pluća…

Komentiraj