KD Lisinski predstavio program Dana Dvorane i posebno izdanje Muzičkog informativnog centra

Na konferenciji za medije vodstvo KD Lisinski je predstavilo program Dana Dvorane i posebno izdanje Muzičkog informativnog centra, prvo tiskano izdanje partiture i glasovirskog izvatka opere ‘Ljubav i zloba’ skladatelja Vatroslava Lisinskog.

“Ne radi se o samo jednoj svečanosti, nego čak o tri svečnosti. Mi u Lisinskom i kada slavimo, kao i kada radimo, ne znamo stati, naprosto nemamo granice“, prokomentirao je Dražen Siriščević, ravnatelj Dvorane.

Ove godine u pripremi su spektakularni koncerti. Prvi je najuspješnijeg mladog hrvatskog pijanista, Aljoše Jurinića, 28. prosinca, a drugi je glazbeno putovanje svijetom na koje vas Lisinski vodi 29. prosinca. Uz okupljene vrhunske glazbene umjetnike, publika može očekivati izuzetan glazbeni doživljaj koji traje već četrdeset i pet godina.

“Drago mi je da ću svirati recital baš u vrijeme između Božića i Nove godine. Moja karijera je kratka, ali sam uvidio da niti jedna ozbiljnija koncertna dvorana gotovo nema solističkih recitala u tom tjednu. Vjerojatno je to sindrom božićnog raspoloženja, ali bez obzira na sve, mislim da treba biti prostora za ovakvu vrstu visoke umjetnosti. Program je pitak, tri skladatelja su iz romantičnog razdoblja, naugodnijem za uho. Veselim se svom koncertu i cijeloj manifestaciji“, rekao je Aljoša Jurinić.

Ivo Lipanović i Aljoša Jurinić

Drugog dana velikog slavlja, 29. prosinca, na pozornici će se okupiti gotovo dvije stotine vrhunskih glazbenika, predvođenih maestrom Ivom Lipanovićem, koji je već dulji niz godina dio slavlja.

“Sve su to mladi hrvatski umjetnici i vrlo je važno da na ovakvom koncertu ponudimo mladost, budućnost glazbe. Novu godinu završit ćemo radosno, između ostalog i s Beethovenovom ‘Devetom simfonijom’. Glazbe svijeta, to je posebna internacionalna priča. Na službenom programu nema Lisinskog, ali to ne znači da ga neće biti. Veliko mi je uzbuđenje dirigirati ovakvim koncertom, ovo je već četvrta godina za redom“, otkrio je maestro Ivo Lipanović.

“Uoči dvjestote obljetnice rođenja velikog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog koju ćemo obilježiti sljedeće godine, ove godine slavimo 45 godine koncertne Dvorane. Također, izlazi prvi tisak partiture prve hrvatske opere ‘Ljubav i zloba’, poslije 172 godine od praizvedbe. Ima i nešto gorko u tim brojkama, Vatroslav Lisinski 172 godine čeka da mu se ispišu partiture prve opere, prve hrvatske opere. Svoju drugu operu ‘Porin’, nije doživio vidjeti na pozornici. Spomen njegova djelovanja je ova dvorana“, rekao je Dražen Siriščević.

Podsjetimo kako jedna od najpoznatijih opernih diva, Krassimira Stojanova, nastupa u sklopu ciklusa ‘Lisinski subotom’ u subotu 22. prosinca. Djela Verdija, Dvořáka i Čajkovskog samo su dio spektakularnog programa.

Prvi tisak partiture hrvatske opere ‘Ljubav i zloba’

Komentiraj