facebook.com

Hvaljena baletna djela Edwarda Cluga ponovo u Zagrebu

Zanimljiva baletna djela Edwarda Cluga stižu 16. veljače u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski. Spoj suvremenog baleta i odlične glazbe u jednoj večeri, posjetitelje očekuju dva remek-djela, predstava ‘Quatro’ u prvome činu i predstava ‘Radio & Juliet’ u drugome činu.

Baletnom predstavom ‘Radio & Juliet’ priznati koreograf i bivši plesač spojio je tragičnu atmosferu Shakespearovog djela ‘Romeo i Julija’ te senzibilitet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, a posljednje (rasprodano) predstavljanje zagrebačkoj publici prije tri godine doživjelo je ovacije.

‘Quatro’ je dvadesetominutna baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima. Ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska“, u čak četiri kategorije, a posebnost ovog djela je što se glazba izvodi na sceni dok su piano i violončelo dio scenografije. Plesači u predstavi podsjećaju na lutke, jer svojim robotiziranim kretnjama pokreću lanac reakcija koje prelaze s jednog na drugoga plesača.

U prvome činu, naziva ‘Quatro’, Clug je spojio hektičnu atmosferu metropole te briljantnu glazbu slovenskog skladatelja Milka Lazara.

Nagrađivani skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar, školovani je jazz i klasični glazbenik u Grazu te u Den Haagu. Petnaest godina djelovao je u Big Bandu RTV Slovenije, kao prvi alt saksofonist, solist te skladatelj i dirigent. Lazar je surađivao s brojnim sastavima u Sloveniji i svijetu te priznatim svjetskim jazzerima kao što su Herb Pomeroy i Maria Schreider. Nastupao na uglednim festivalima širom Europe, a njegova djela se izvode po Europi, Kini, Rusiji te SAD-u.

U obje predstave glavnu ulogu nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga kojeg struka, kolege, ali i publika proglašavaju jednim od najboljih baletana na svijetu.

Komentiraj