KBC ZAGREB Otvorena Jedinica za liječenje zatajenja crijevne funkcije

HINA/ Edvard ŠUŠAK

U KBC-u Zagreb u petak je otvorena Jedinica za liječenje zatajenja crijevne funkcije, prva takva u Hrvatskoj, gdje će se liječiti pacijenti koji su zbog velikih operativnih zahvata ili drugih upalnih bolesti izgubili funkciju crijeva pa zahtijevaju poseban način prehrane, tzv. parenteralnu prehranu.

Otvorenju je prisustvovao ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo kako je to još jedan pozitivni korak hrvatske medicine i potvrda da ona prati svjetske trendove. Najavio je da se u dogledno vrijeme želi započeti i s transplantacijom crijeva, u KBC-u Zagreb ili Merkur, o čemu se već vode razgovori, jer hrvatska medicina neće i ne smije zaostajati za svjetskom.

Predstojnik Zavoda za gastrenterologiju i hematologiju Željko Krznarić očekuju da će se u jedinici godišnje liječiti  pedesetak pacijenata s težim oblicima zatajenja crijevne funkcije, te više stotina onih koji imaju prolazni oblik zatajenja nakon kirurških zahvata.

“Riječ je o vrlo malom odjelu koji se bavi bolesnicima koji nemaju održanu funkciju tankog crijeva, a vrlo često je to posljedica velikih operativnih zahvata i potrebe da se tanko crijevo reducira. Smanjenjem mase i duljine crijeva gubi se funkcija potrebna za probavu i ti ljudi moraju dobivati intenzivnu nadoknadu kako tekućine, elektrolit,a tako i svih potrebnih nutritiva”, rekao je Krznarić.

Riječ  je, kaže, o vrlo kompleksnoj parenteralnoj prehrani, koju treba prilagoditi svakom pacijentu. Radi se o otopinama koje sadrže više od 50 komponenti, a daju se izravno u krvne žile, te su u stanju održati bolesnika u normalnom nutritivnom stanju godinama. U liječenju je važan multidisciplinarni pristup pa su u timu, uz liječnika gastroeenterologa, farmaceut, nutricionist i visoko educirana medicinska sestra.

Liječenje jednog takvog bolesnika, ovisno o težini poremećaja, može stajati od 50.000 kuna do čak 500.000 kuna.

“Jedinica se nalazi u Zavodu za gastrenterologiju i hematologiju, u odjelu koji se bavi upalnim bolestima crijeva, jer su najčešći razlog zašto nastaje ovaj sindrom Chronova bolest i višekratni kirurški zahvati. A kako Chronova bolest vrlo često zahvaća jako mlade ljude, koji su u naponu snagu, tim je značajnije da ova jedinica pruža mogućnost dugotrajne skrbi i rehabilitacije”, kazao je Krznarić.

Dodao je kako se na odjelu trenutno nalaze pacijenti koji su se gotovo adaptirali na normalno hranjenje i s crijevom koje je kraće od 50 centimetara.

Komentiraj