KBC Zagreb, najveća hrvatska zdravstvena ustanova, obilježila je u srijedu 75. godišnjicu svog postojanja, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je naglasio kako Rebro daje velik doprinos cijelom hrvatskom zdravstvu te će Vlada nastojati da se ono i dalje razvija, u kliničkom i u znanstvenom pogledu, i zadrži visoku reputaciju u hrvatskoj i međunarodnoj medicini i znanosti.

“Možete biti ponosni na sve što ste učinili, na činjenicu da kroz vaše ruke prođe 1,4 milijuna pacijenata godišnje, da se godišnje obavi više od 35.000 operativnih zahvata, da ste na raspolaganju 24 sata, svakoga dana u godini. To je veliko postignuće i velika organizacija, koja zavrjeđuje najveće poštovanje svih onih koji su korisnici vaših usluga, a naravno i hrvatske države“, kazao je Plenković.

Dodao je da kao predsjednik Vlade prati stanje u zdravstvu te je najavio da će, kroz Nacionalni program reformi koji će biti usvojen ovoga mjeseca, Vlada zdravstveni sustav učiniti učinkovitijim, smanjiti dugove te omogućiti dostupnost zdravstvenih usluga svim građanima.

„To je dio naše politike društvene solidarnosti i stoga održivi zdravstveni i mirovinski sustavi predstavljaju prioritete našeg rada. Na tome nastojimo objediniti sve mogućnosti financiranja, ne samo nacionalnog, nego i europskoga karaktera”, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je u Vladi nedavno potpisan ugovor o dodjeli 52 milijuna kuna iz EU fondova za opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, koji bi trebali pridonijeti podizanju razine kvalitete usluga.

Kad je pak riječ o trećoj fazi izgradnje i opremanja Rebra, čime bi se omogućilo preseljenje sa Šalate na Rebro preostale dvije klinike, Plenković je kazao kako je riječ o “svojevrsnoj preuzetoj obavezi”, na čijoj realizaciji rade ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a Vlada će nastojati pomoći u realizaciji.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner izrazio je nadu da će doći do realizacije treće faze uređenja KBC-a što bi omogućilo da, uz preseljenje ortopedske i dermatološke klinike, bude izgrađen heliodrom te drugi sadržaji koji još nedostaju.

“Rebro je bilo ponos i perjanica hrvatske medicine i bit će. Nama drugima koji nismo na Rebru, ono je bilo poticaj – biti jednako dobar kao Rebro”, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dodao je kako se na Rebru puno puta događalo ono što se nije ni u najvećim klinikama na svijetu.

Vlada će, kazao je, učiniti sve da se zadrži visoka razina medicine u toj ustanovi te je izrazio nadu da će se iznaći mogućnosti i za izgradnju jedinstvene dječje bolnice u Zagrebu.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić kazao je kako se prigodnom svečanošću obilježava i 70 godina postojanja Klinike Jordanovac te 95. obljetnica Klinike za ženske bolesti i porodništvo iz Petrove.

Podsjetio je kako je gradnja Rebra završena 1942. godine te je od tada to bila jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, koja je svoj pravi razvoj doživjela naklon osamostaljenja Hrvatske.

Zahvaljući projektu rekonstrukcije i dogradnje, započetom 2003. i kroz dvije faze završenom 2007., KBC Zagreb je danas uređena i suvremena opremljena stožerna ustanova hrvatskog zdravstva, s 1799 kreveta i s 5642 zaposlena djelatnika, rekao je Ćorušić.

Komentiraj