Ivo Cagalj/PIXSELL

KBC Split: Najavljen štrajk upozorenja zbog neispravnih uređaja i loših uvjeta rada

Djelatnici Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Split najavili su štrajk upozorenja zbog neispravnih i nedostatnih uređaja i loših uvjeta rada, a uprava KBC-a predlaže da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobri snimanje pacijenata preko uputnica u privatnim klinikama, čime bi se smanjile dugotrajne liste čekanja.

“Kap koja je prelila čašu” u splitskoj bolnici je Siemensova žalba od prije dva dana na natječaj za nabavku novog MSCT uređaja, za što je novac osigurala Europska unija. Zbog žalbe se nabavka novog uređaja odužila za još dva do tri mjeseca, zbog čega rastu i liste čekanja.

Sanacijski upravitelj KBC-a Kolja Poljak napominje da će u kolovozu biti dvije godine od obećanja bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge da će bolnica dobiti taj uređaj, što se nije dogodilo zbog neadekvatnog postupka javne nabave, koji se pravdao navodnim velikim uštedama.

“Evo mu sad uštede. Naša bolnica već dvije godine nema CT i magneta. Naši zaposlenici na Radiologiji doslovno rade svaki dan i vikendom, te po noći. Rade i prekovremeno, no usprkos tome bez opreme se ne može ništa”, kazao je Poljak Hini.

Zbog toga je Poljak samoinicijativno otišao u Zagreb, na razgovor u Ministarstvo zdravlja, želeći riješiti problem zbog kojeg onkološki pacijenti ne mogu obaviti potrebna snimanja, tako da raste i broj dana ležanja na odjelima, primjerice na Internom odjelu pacijenti leže više od deset dana.

“Siemens se na naše natječaje žali već dvije godine. To produžuje sve isporuke, a pate pacijenti. Stoga predlažemo da nam HZZO odobri da pacijenti snimanja mogu obavljati u privatnim ustanovama koje imaju CT i magnetnu rezonancu, a HZZO bi uslugu platio tim privatnicima”, rekao je Poljak.

Kaže da postoji mogućnost snimanja u Kninu ili Gospiću, jer su ga već iz tih bolnica kontaktirali budući da doslovno ne znaju što će s tim aparatima, no o tome ne odlučuje on već HZZO, koji može sklopiti ugovor s tim bolnicama.

“Nadam se da će ministar zdravlja Dario Nakić nakon svih apela pomoći u nabavci potrebnog uređaja ili će nakon razgovora s HZZO-om idućeg tjedna dopustiti da se snimanja obavljaju u privatnim klinikama. Sramota je da Zagreb na milijun stanovnika ima 20 magnetnih rezonanci i CT uređaja, a Split na 800.000 ljudi, koji gravitiraju našoj bolnici, tek jedan CT koji nije u funkciji”, poručio je Poljak.

Komentiraj