KBC SPLIT: “Bez dokumenata, mnogi nekontaktibilni, flomasterima pisali ljudima ime i prezime po rukama”

Dr. Zdeslav Benzon iz Hrvatskog liječničkog zbora stao je u obranu ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića (foto) koji je dao ostavku nakon što se utvrdilo da je u kratkom razdoblju došlo do dva slučaja zamjene identiteta pacijenata, javlja N1.

Splitsko-dalmatinska županija ima najviše oboljelih od covida-19 u Hrvatskoj. KBC Split glavni je respiratorni centar za četiri dalmatinskih županija, a u jednom trenutku ondje je bila polovica pacijenata koji su na respiratoru zbog covida-19 u Hrvatskoj, kao i trećina oboljelih u zemlji.

Veliki je i pritisak bio tijekom noćne evakuacije Doma za starije u Vukovarskoj kada je u jednoj noći prebačeno više od 40 ljudi.

“Pozdravljamo moralan čin profesora Meštrovića, ali smatramo da on kao ravnatelj bolnice nije izravno odgovoran za ružnu stvar koja se dogodila. Mislim da se može istražiti tko je odgovoran za ovaj slučaj”, smatra dr. Zdeslav Benzon.

“Kada vam odjednom dođe 50 pacijenata iz Doma za starije bez dokumenata, mnogi nisu kontaktibilni, djelatnici su znali flomasterima napisati ljudima ime i prezime po rukama. Nažalost, moguće je da se ovakav slučaj dogodi jer nitko nije pripremljen za ovakve slučajeve kada odjednom puno pacijenata dođe.

Vjerojatno je do greške došlo kod prijema pacijenata i došlo je do zamjene povijesti bolesti, to je moja pretpostavka”, kaže dr. Benzon.

Kada se pronađe pravi krivac ostavka profesora Meštrovića ne bi smjela biti prihvaćena, smatra Benzon.

Kaže da je dr. Meštrović jedan dobar ravnatelj koji svakome daje priliku da iznese svoje ideje, nikoga nije odbio kada ga je tražio za razgovor, ni djelatnike ni pacijenete i uvijek je našao vremena za sve koga je nešto tištilo da mu pomogne.

“Dosta je napravio za splitsku bolnicu u pogledu opreme i organizacije i bilo bi šteta da ostanemo bez tako dobrog ravnatelja u ovom trenutku”, zaključuje dr. Benzon.

Komentiraj