Nel Pavletic/PIXSELL

KBC RIJEKA: Pokrenuto razrješenje kirurga zbog sumnji za spolno uznemiravanje studentice

Protiv riječkog kirurga, kojega je studentica prijavila da ju je spolno uznemiravao tijekom nastave na Medicinskom fakultetu, Ravnateljstvo KBC Rijeka pokrenulo je postupak razrješenja s mjesta rukovoditelja ustrojbene bolničke jedinice.

Ravnateljstvo je priopćilo kako je u ponedjeljak izvijestilo Upravno vijeće KBC-a da spomenutog liječnika tereti za povrede Statuta KBC-a i djelovanja protivno poslovnim i profesionalnim interesima tog kliničkog bolničkog centra.

Ističu kako temeljem obveze poštivanja Zakona o radu i Zakona o zaštiti osobnih podataka u ovom trenutku nisu u mogućnosti iznijeti dodatne pojedinosti o postupcima i radnopravnom statusu svog djelatnika, čiji identitet ne otkrivaju.

Raspravu o ovom slučaju na Upravnom vijeću KBC-a pokrenula je njegova članica i Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić, ujedno i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Kirurga u tom KBC-u studentica je sredinom studenoga prošle godine prijavila Etičkom povjerenstvu za zaštitu akademske čestitosti, čuvanja dostojanstva i promicanje ugleda Medicinskog fakulteta, optužujući ga za spolno uznemiravanje tijekom nastave, odnosno vježbi na riječkom Medicinskom fakultetu. Odlukom dekana tog fakulteta Tomislava Rukavine, tom je liječniku zabranjen rad sa studentima.

Etičko povjerenstvo protiv njega je pokrenulo postupak te se još očekuje njihov zaključak.

Riječki Novi list nedavno je objavio kako spomenuti kirurg nije zaposlenik Medicinskog fakulteta, niti je predložen u planu vanjske suradnje za ovu akademsku godinu i nema sklopljen ugovor s fakultetom na čijem temelju može odrađivati nastavu. Zbog toga mu se na fakultetu do završetka postupka ne mogu izricati druge sankcije osim zabrane kontakta sa studentima.

Komentiraj