KBC “Rebro” dobio uređaj za čuvanje bubrega

HRT screenshot

Uređaj za čuvanje bubrega do transplantacije stigao je u KBC Zagreb i prvi je u jugoistočnoj Europi. On revitalizira bubreg i poboljšava ishod transplantacije. Pacijenti se brže oporavljaju, uzimaju manje lijekova, a uštede u zdravstvenom sustavu su veće, javlja HRT (VIDEO).

“Radi se o uređaju koji reanimira izvađeni organ iz tijela koji se planira transplantirati. Pacijent tako boravi manje dana u bolnici, ne zahtjeva dijalizu i koristi manje doza imunosupresivne terapije. U konačnici, i za sustav je jeftinije”, transplantacijska koordinatorica KBC-a Zagreb Jasna Brezak.

Dobro to znaju kolege iz Belgije, koji su u KBC-u Zagreb održali edukaciju. “Ovaj uređaj u Europi je predstavljen 2004., a danas se koristi u više od 150 transplantacijskih programa u Europi. U nekim zemljama čak je postao dio nacionalnog protokola za očuvanje organa, primjerice u Francuskoj i Nizozemskoj”, rekao je transplantacijski koordinator iz Bruxellesa Peter De Muylder.

U Hrvatskoj je broj transplantacija bubrega u padu – donori su stariji i kvaliteta organa je lošija. Tehnička je pomoć dobrodošla. “Ideja je”, kaže Dinko Hauptman iz Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, “da uređaj ide s ekipom koja će vaditi organ i da ga se tamo spaja”. Puno organa koji su u startu obilježeni kao loši, uz ovaj uređaj se mogu oporaviti i biti uspješno transplantirani.

Dobra je to vijest za 90 pacijenata koji čekaju transplantaciju bubrega u KBC-u Zagreb. Među njima je i 39-godišnji Goran koji transplantaciju čeka oko dvije godina.

Komentiraj