KB Dubrava postaje isključivo covid bolnica, svi naručeni pregledi su otkazani

KB Dubrava postaje isključivo covid-bolnica, a svi su naručeni pregledi otkazani. Situacija u bolnici je ozbiljna, slobodnih kreveta je tek dvadesetak, a respiratora 11.

“Krevete je lako nabaviti jer u roku dan ili dva možemo sagraditi bolnicu ove veličine od kontejnerskih blokova, to uopće nije upitno, ali upitno će biti tko će te ljude zbrinjavati”, rekao je Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava.

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju je objavila dokument koji je s datumom 1. studeni potpisao ministar zdravstva Vili Beroš i iz kojeg je jasno da KB Dubrava postaje bolnica za covid-pacijente. U dokumentu je jasno naznačeno da se ne-covid pacijenti moraju zbrinuti u ostalim zagrebačkim bolnicama.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao  je u nedjelju stanje u KB Dubrava. “Doznali smo za neke loše situacije u KB Dubrava, uputili smo inspekciju koja je donijela svoj nalaz. Došlo je do određenog dualizma u upravljanju i reagirali smo promptno. Od tada se procesi u bolnici unaprjeđuju iz dana u dan. Ravnatelji su odgovorni za funkcioniranje zdravstvene zaštite, ali naravno da ja kao ministar ne bježim niti od odgovornosti, iako su upute Ministarstva zdravstva bile i više nego jasne kada je riječ o ulozi i funkciji KB Dubrava u postupanju u epidemiji”, rekao je za RTL Beroš.

Zagrebački pacijenti na liječenje bi mogli i u susjednu Krapinsko-zagorsku županiju. Razgovara se o tome da Specijalna bolnica u Stubičkim toplicama postane covid bolnica. “Imamo problem da sada u bolnice primamo pacijente iz domova za starije i nemoćne koji imaju blažu sliku što se tiče simptoma COVID-19 ali zbog njihovih poznih godina i drugih bolesti koje imaju zahtjeva se bolničko liječenje”, izajvio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Lukšić: “Sve zagrebačke bolnice su mobilizirane”

U subotu je koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava Ivica Lukšić rekao kako od ponedjeljka KB Dubrava postaje covid blnica, te se otkazuju operacije za negativne pacijente.

U takozvanom C bloku pregrađuje se dio prema poliklinikama koji je čist. Stvaraju se uvjeti za siguran boravak covid-bolesnika. Operacija za pacijente s negativnim nalazom na koronavirus – nema. Od ponedjeljka je ovo covid-bolnica.

“Taj dio bi bio predviđen za odmaranje našeg osoblja kao čisti dio u kojem se može boraviti bez zaštitne opreme. Mi smo sad definitivno u fazi maksimalne mobilizacije, sve zagrebačke bolnice su mobilizirane”, rekao je Lukšić.

Stižu brzi testovi

Već ovoga tjedna u Hrvatsku stižu i brzi testovi koji bi trebali pomoći zdravstvenom sustavu, o čemu su i danas u Vladi razgovarali premijer i članovi Nacionalnog stožera, kako je za RTL najavio Beroš.

“Brzi testovi se koriste diljem Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima”, rekao je Beroš pa objasnio:

“Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto”.

Istaknuo je da će HZZO vrlo brzo formirati cijene za testove. “Dok prvi dođu i saznamo njihovu realnu cijenu, HZZO će formirati cijenu i plaćati tu uslugu za hrvatske građane”, rekao je Beroš.

Stanje u drugim županijama također teško

Primorsko-goranska županija već danima ima po stotinjak novooboljelih dnevno. “Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji je na relativno lošoj razini, ali stabilna, dakle ne povećava se eksponencijalno epidemija kao što je bilo sumnji”, rekao je Dobrica Rončević, glavna epidemiologinja NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Ozbiljna je situacija i u Međimurskoj županiji, koja ima najviše oboljelih na 100 tisuća stanovnika. “Teško je u ovom kratkom vremenu procjenjivati kako će se situacija razvijati, ali u svakom slučaju treba biti izuzetno ozbiljan, odgovoran i solidaran”, poručila je prim. dr. sc. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

 

Komentiraj