Kazne za nepridržavanje mjera kreću od subote

Hrvatski sabor u petak je sa 76 ruku izglasao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera, a kažnjavanje počinje od subote.

“Glasalo je 129 zastupnika, od kojih je 76 bilo za, a 53 protiv i na taj način donesen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon glasanja.

Sabor izglasao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera

Kazne za privatna okupljanja

Ministar Vili Beroš u ponedjeljak je na sjednici Vlade izvijestio o detaljima izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje obuhvaćaju i kazne za kršenje mjera.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Kazne za javna događanja i okpljanja

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Nemate masku? Kazna 500 kuna. Ako platite na licu mjesta iskeširat ćete 250 kuna

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Zakon će se objaviti u Narodnim novinama nakon usvajanja u Saboru i tad stupa na snagu, dodao je Beroš, i objasnio da bi primjerice kazna, ako se može naplatiti na licu mjesta, bila manja:

“Kad je riječ o kažnjavanju fizičkih osoba na licu mjesta, moći će se određivati mandatna kazna koja iznosi 250 od predviđenih 500 kn.”

Božinović: “Nitko neće upadati u privatne stanove i brojati ljude”

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u petak je na konferenciji za novinare Stožera podsjetio da izmjena zakona ne znači da policija može upadati u domove:

“Što se tiče Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i njegovog usvajanja u Saboru, ponavljam da ovim izmjenama policija ne dobiva nove ovlasti, nego postupa po zakonu. Nitko neće upadati u privatne stanove i brojati ljude. Dom je zaštićen Ustavom, ali ovaj zakon je posljedica toga da određena ponašanja nisu dobra, nego mogu biti štetna. Radi se o manjini i u cilju zaštite većine koja poštuje mjere, odlučili smo se na ove izmjene i odrediti sankcije”, rekao je Božinović.

Komentiraj