‘Kazimir Bačić je figura, pravi šef HRT-a je Mislav Stipić’

HINA/ Dario GRZELJ

Tko i zašto iz vrhuške HRT-a astronomskim tužbama pokušava zastrašiti i ušutkati novinare koji argumentirano izvještavaju o lošem stanju u toj ustanovi, na što je koncem prošlog tjedna upozorilo i vodstvo Hrvatskog novinarskog društva?

Ukupna drakonska odšteta od 511.000 kuna po osnovi tužbe HRT-a podnesene Općinskom sudu u Zagrebu, koju je Hrvatskom novinarskom društvu, predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku i predsjednici ogranka HND-a na HRT-u Sanji Mikleušević Pavić isporučilo odvjetničko društvo Madirazza i partneri, podigla je na noge Hrvatsko novinarsko društvo. U povodu te tužbe zbog “povrede ugleda i časti HRT-a”, kako je u njoj navedeno, prošloga petka vodstvo HND-a održalo je novinsku konferenciju u Novinarskom domu. Prema riječima sudionika tog skupa na kojem je uz Hrvoja Zovka i Sanju Mikleušević Pavić, govorilo i dvoje potpredsjednika HND-a – Slavica Lukić i Denis Romac – njeni podnositelji, dakle, aktualno vodstvo HRT-a, bezuspješno se nada da će to biti efikasno sredstvo za zastrašivanje, a onda i ušutkavanje novinara. Kako je naglasio Hrvoje Zovko, u tome neće uspjeti jer novinari neće zašutjeti…

Pročitajte više u novom broju Nacionala...

REAKCIJA: Stipić: ‘Nisam prijetio gospođi Silviji Luks’

Mislav Stipić poslao je reagiranje na objavljene informacije u tjedniku NACIONAL broj 1080, na stranicama 38. do 40., autora Dragana Đurića, pod naslovom: ‘Ravnatelj Kazimir Bačić samo je figura, pravu vlast na Prisavlju ima Mislav Stipić’.

Netočni su i neistiniti svi preneseni navodi Silvije Luks Kalogjere u odnosu na Mislava Stipića u članku autora Dragana Đurića, pod naslovom: ‘Ravnatelj Kazimir Bačić samo je figura, pravu vlast na Prisavlju ima Mislav Stipić’, objavljenom u tiskanom i digitalnom izdanju tjednika NACIONAL broj 1080, na stranicama 38. do 40..

Gospodin Kazimir Bačić je glavni ravnatelj HRT-a, koji predstavlja i zastupa HRT te je Kazimir Bačić imenovao, na temelju provedenog javnog natječaja, Mislava Stipića ravnateljem ustrojbene poslovne jedinice Poslovanje Hrvatske radiotelevizije na mandat od 5 (pet) godina, s danom 21.3.2017. godine. Glavni ravnatelj g. Kazimir Bačić je odgovoran za zakonitost poslovanja HRT-a, kao i za uspješno ostvarivanje djelatnosti HRT-a, za financijsko poslovanje HRT-a i ostvarivanje programskih načela HRT-a.

Mislav Stipić nije kazneno osuđivana osoba ili osoba koja „krade“ ili osoba kojoj su samo važne nekretnine HRT-a ili koju ima ikakav nedopušteni doticaj s političarima, Hrvatskim saborom ili hrvatskim pravosuđem.

Mislav Stipić nikada nije izrekao i/ili se prijetio gospođi Luks Kalogjeri: bit ćeš gladna kad odeš u penziju, sve ćemo ti dići. Mislav Stipić je osobno, a ne ispred HRT-a, zbog ranije izrečenih uvreda i klevete u 2011. godini od strane gospođe Silvije Luks, pokrenuo kazneni postupak protiv iste, a u kojem je i donesena pravomoćna osuđujuća presuda te joj je odmjerena kazna u iznosu od 4.416,65 kn, dok joj je u građanskom postupku naloženo platiti Mislavu Stipiću iznos od 25.000,00 kn uvećan za kamate i minimalne troškove postupka.“

S poštovanjem, Mislav Stipić

Reakcija: Damir Novinić: ‘Nisam bio u sporovima s gđom. Luks Kalogjera da bih je mogao egzistencijalno ičime ugroziti’

Odgovor/ispravak na objavljene informacije dana 31.12.2018. godine, u tiskanom i digitalnom izdanju tjednika NACIONAL broj 1080, na stranicama 38. do 40., autora Dragana Đurića, pod naslovom: ‘Ravnatelj Kazimir Bačić samo je figura, pravu vlast na Prisavlju ima Mislav Stipić’ te odgovor/ispravak na objavljene informacije dana 8.1.2019. godine u tiskanom i digitalnom izdanju tjednika NACIONAL broj 1081, na stranicama 36. do 40., u intervjuu intervjuistice/autorice Zrinke Vrabec Mojzeš s gospođom Silvijom Luks Kalogjera, pod naslovom: ‘Plenković će oko HRT-a nešto poduzeti tek ako shvati da je ovaj napad na novinare i slobodu medija početak napada na njega’: “Nikada nisam bio u poziciji da bih znao da sam osuđivan za bilo kakva koruptivna kaznena djela, a kamoli da bi ista imala veze s bilo kakvom mojom navodnom umreženosti bilo s državnim, bilo s pravosudnim dužnosnicima ili političarima ili sl. službenim osobama, sve u svezi mog rada za HRT, a kako to navodi gđa. Luks Kalogjera. Na HRT-u sam bio zaposlen od prosinca 2008. godine do kolovoza 2012. godine, na raznim pozicijama, no ne i onim temeljem kojih bi me se moglo tretirati kao odgovornu osobu. Nakon 2012. godine, na HRT sam se vratio u travnju 2017. godine, no opet ne na poziciju koja bi me činila odgovornom osobom u smislu Zakona o HRT-u. U listopadu 2018. godine, nakon provedenog javnog natječaja, imenovan sam ravnateljem poslovne jedinice produkcija HRT-a, čime i dalje nisam odgovorna osoba, sukladno Zakonu u HRT-u. Iz navedenog proizlazi kako sam na HRT-u kumulativno proveo manje od 6 godina, a ne primjerice 20 godina, kako se netočno navodi od strane gđe. Luks Kalogjera. Dakle, nikada nisam bio odgovorna osoba na HRT-u, u smislu gore navedenih odredbi Zakona o HRT-u. Nisam bio u sporovima s gđom. Luks Kalogjera da bi je mogao egzistencijalno ugroziti ičime. Nisam vodio niti jedan postupak protiv nje, a temeljem kojeg bi ista mogla tvrditi da su joj prouzročeni ikakvi troškovi. Od dolaska na HRT (2008. godine) do danas nisam bio niti jesam član neke političke stranke. Također, nikada nisam bio u nečemu što se skraćeno naziva GK SSOH, pa slijedom toga ne mogu niti znati g. Stipića iz navodne takve organizacije ili tijela.“

S poštovanjem, Damir Novinić

Komentiraj