KAZALIŠTE GAVELLA Premijera predstava ‘Pijani’ ruskog autora Ivana Viripajeva

Kazalište Gavella

Kazalište ‘Gavella’ vas ovog petka (14. rujna) očekuje s prvom ovosezonskom premijerom – predstavom ‘Pijani’ autora Ivana Viripajeva, u režiji Vite Tufera.

U drami suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva, svi su likovi pijani. Pijanstvo je ovdje koncept, metafora i stanje. Jer opijeni alkoholom, zapravo su pijani – zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni – duhom. Humor im olakšava postojanje, on je opor i bespoštedan, uz preokrete uvjetovane iznenadnim izjavama ljubavi, priznanjima nevjere, naprasnim sastancima i rastancima…

Dramski pisac, scenarist i glumac, kazališni i filmski redatelj, Ivan Viripajev rodio se 1974. u sibirskom gradu Irkutsku. Na Irkutskoj kazališnoj akademiji diplomirao je glumu, a prve dvije godine profesionalne karijere provodi u Magdanu, gdje je upoznao moskovskoga redatelja Viktora Rižakova, tadašnjeg direktora kazališta u Petropavlovsku na Kamčatki. Rižakov ga 1996. dovodi u svoje kazalište, u kojem ostaje do 1998. godine, kad se vraća u Irkutsk i upisuje studij režije na dopisnoj moskovskoj akademiji ‘Šjukin’. O stvaralaštvu Ivana Viripajeva između ostalog je napisano: “U njemu ima ironije i pravoslavne duhovnosti, suptilnosti i okrutnosti, a ponekad i NLO-a i gostiju s drugog svijeta”.

Ivan Viripajev ispisuje tekst gdje su svi likovi pijani, ali ga ne zanima ni što su Marta i Mark, Laura, Magda i Lorens, Gustav, Lora, Karl i Linda, te Rudolf, Maks, Matijas, Gabrijel i Roza pili, niti kako su to činili, ni piju li često ili tek ponekad… Situacije u kojima ih zatičemo svakako jesu rubne i takvo što ne događa im se svaki dan, no pitanja koja postavljaju te pokušaji da na njih odgovore – a time se Viripajev ponajprije bavi – rezultat su (pre)dugo taloženih strahova, uznemirenosti, nesigurnosti, osjećaja krivnje, frustracija.

Vito Taufer, slovenski redatelj velikog kazališnog iskustva rodio se 1959. godine u Ljubljani, gdje je započeo osnovnoškolsko obrazovanje, koje je završio u Londonu. Maturirao je u rodnom gradu, stječući i glazbeno obrazovanje, a režiju je diplomirao na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani. Od tada je režirao više od stotinu dramskih predstava i opera u različitim slovenskim kazalištima i na brojnim pozornicama diljem bivše države, zadržavajući status jednog od najzanimljivijih redatelja regije. Od 1989. godine je zaposlen kao stalni kućni redatelj Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani. Njegove su predstave stalno mjesto slovenskih i međunarodnih festivala u Europi i svijetu. Za pojedine naslove koje je režirao oblikovao je scenografiju i kostime, a za neke je i skladao glazbu. Nastupao je kao glumac u nekoliko predstava te u dva igrana filma Janeza Lapajnea, a režirao je i cjelovečernji film ‘Lajf’. Dobitnik je mnogobrojih nagrada i priznanja: nekoliko puta Borštnikove nagrade, nekoliko Lovorovih vijenaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade Marul, Nagrade hrvatskog glumišta, Prešernove nagrade i drugih.

‘Pijane’ na scenu kazališta ‘Gavella’ donose: Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Tara Rosandić, Martina Čvek, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Nela Kocsis, Filip Šovagović, Ksenija Pajić, Marko Petrić, Živko Anočić, Amar Bukvić, Enes Vejzović i Tena Nemet Brankov.

Premijera predstave je u petak (14. rujna) u 20 sati.

Komentiraj