Kazališta iz Hrvatske, Srbije i BiH napustila festival jer je za šefa žirija postavio osumnjičenog za silovanje

Dva hrvatska kazališta, Hrvatsko narodno kazalište Split i zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh, nakon odigranih predstava na regionalnim 38. Susretima BiH kazališta u Brčkom povukli su se iz službene konkurencije za nagrade zbog problema vezanih uz žiri festivala.

Predstava “Usidrene” Elvisa Bošnjaka, koprodukcija zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, HNK-a Zadar i HNK-a Split u režiji Anastasije Jankovske otvorila je 18. studenoga regionalne 38. Susrete BiH kazališta u Brčkom.

U ponedjeljak je priopćeno kako je predstava napustila festival tražeći da je se izuzme iz konkurencije za eventualne nagrade.

Kako su naveli u svom dopisu organizatorima festivala, sa zadovoljstvom su odigrali predstavu “Usidrene”, te su se zahvalili publici i organizatorima Susreta na srdačnom prijemu, napominjući kako izuzimanjem iz konkurencije za nagrade žele podržati kolegice i kolege koji su zbog etičkih i moralnih načela učinili isto.

“Splitsko Hrvatsko narodno kazalište se solidariziralo sa drugim kazalištima koji su napustili festival u Brčkom. S obzirom da je naša predstava ‘Usidrene’ Elvisa Bošnjaka otvorila festival, mi smo izašli iz konkurencije za nagrade. Ta je predstava u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavelle, HNK Zadar i HNK Split, a odluka je donesena danas i bila je jednoglasna”, kazao je za Hinu glasnogovornik splitskog kazališta Davor Vuković.

Satiričko kazalište Kerempuh na Susretima je sudjelovalo s predstavom “Darian, kralj hrvatske samopomoći” Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića. Iz toga kazališta ističu kako su se nakon odigrane predstave odlučili povući iz službene konkurencije za nagrade zbog problema vezanih uz žiri festivala te nakon što su i ostala kazališta učinila isto.

“Smatramo velikim propustom organizatora  što nas na vrijeme nije obavijestio o postojanju problema vezano uz žiri festivala, niti o postupcima drugih kazališta koja su pozvana na festival”, stoji u dopisu upućenom organizatorima festivala.

“Predstavu smo odlučili odigrati iz poštovanja prema publici kojoj se uvijek rado vraćamo i česti smo gosti ovog festivala. No, u ovim okolnostima, zbog svega navedenog, uz zahvalu na pozivu, Satiričko kazalište Kerempuh istupa iz službene konkurencije festivala i neće sudjelovati ni u kakvim popratnim sadržajima. Naše je sudjelovanje završilo pljeskom publike”, stoji u njihovu dopisu.

Mediji kao neslužbeni razlog povlačenja navode odluku uprave festivala da na čelo žirija imenuje glumca i bivšeg srbijanskog ministra Branislava Lečića, kojeg je beogradska glumica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, a nakon što su isto, u znak solidarnosti s glumicom, učinila kazališta iz Beograda, Sarajeva i Zenice. Više javno tužiteljstvo u Beogradu njenu je prijavu odbacilo, uz obrazloženje kako nema dokaza za pokretanje sudskog procesa.

Komentiraj