Kazališni spektakl ispred zagrebačke Mamutice

Scenska kreativnost u starijoj dobi

Nakon uspješne turneje tijekom koje su obišli šest hrvatskih gradova – Zagreb, Sisak, Petrinju, Slavonski Brod, Gospić i Pregradu – predstava ‘Pjesma cvrčka’ stiže u Zagreb gdje će za veliko finale projekta ‘Scenska kreativnost u starijoj dobi’ prirediti pravi kazališni spektakl.

Sveukupno 60 glumaca-amatera starijih od 54 godine, koji su uz bok profesionalnoj glumačkoj ekipi – Mira Bosanac, Igor Baksa, Sven Jakir i Siniša Miletić – debitirali na sceni pred publikom u svojim gradovima te od početka aktivno sudjelovali u pripremi i realizaciji kazališnog komada, u produkciji Eurokaza će se u utorak 4. lipnja u 21 sat na otvorenoj pozornici, platou ispred zagrebačke Mamutice i Centra za kulturu Travno, ujediniti  u posebno osmišljenoj izvedbi.

Dramatizacija poznate Krležine novele ‘Cvrčak pod vodopadom’, prošarana je nizom proznih i lirskih fragmenata njegova opusa te prenosi niz visoko estetskih-umjetničkih kriterija.

Za atraktivnu izvedbu glumci će obući narodne nošnje iz kraja iz kojeg potječu, govoreći scenski o svojoj kulturi. Organizatori će postavit  i tribine za publiku, ulaz je slobodan, u slučaju kiše ‘Pjesma cvrčka’ neće ‘utihnuti’, već se preseliti u veliku dvoranu KUC-a Travno.

Režija ovog hvale vrijednog kazališnog projekta je povjerena Ivi Srnec, jednoj od začetnica cijele priče. Dramaturgiju predstave potpisuje Beatrica Kurbel, koreografkinja je Irena Mikec, za scenografiju je zaslužan Tihomir Milovac, kostime je osmislila Petra Mina Petričec, a glazbu skladao duo Nikola Kodjabasia i Antun Toni Blažinović.

Projekt ‘Scenska kreativnost u starijoj dobi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’, a krucijalni cilj projekta je unaprjeđenje vještina osoba starijih od 54 godine putem participativnih umjetničkih aktivnosti.

“Konačan rezultat ovog projekta je predstava visokih estetskih i umjetničkih kriterija, izvedbeni model koji se lako može ponoviti u bilo kojoj drugoj sredini, u kojoj nema kulturnih centara i u čijim je lokalnim zajednicama zanimanje za kazalište potisnuto u drugi plan ili pak, još lakše, u sredinama u kojima postoje amaterska kazališta, te je interes za scensku kulturu veći”, poručuju iz Eurokaza.

Komentiraj