Damir Spehar/PIXSELL

Kazališni kritičar Igor Ružić selektor 26. Marulićevih dana

Kazališni kritičar Igor Ružić novi je selektor 26. Marulićevih dana koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja, a odluka o izboru donesena je jednoglasno u četvrtak na sjednici festivalskog vijeća.

Igor Ružić rodio se 1975. u Zagrebu, a kazališnom kritikom i praćenjem kulturne politike bavi se od 1998. na zagrebačkom Radiju 101, gdje je bio zaposlen do 2010., najprije kao novinar, a poslije i kao urednik Redakcije kulturnog programa. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskoga novinarskog društva te Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Kritike je objavljivao u dvotjedniku “Vijenac” te na Prvome i Trećem programu Hrvatskoga radija. Od 2010. do 2014. bio je stalni suradnik t-portala, a danas objavljuje na portalu za nezavisnu kulturu kulturpunkt.hr.

Sudjelovao je u radu stručnoga žirija na Međunarodnom festivalu komornog teatra “Zlatni lav” u Umagu, Naj, naj, naj festivala kazališta u Zagrebu i Festivala hrvatskih kazališnih amatera. Bio je i član stručnoga žirija na festivalu Tjednu slovenske drame u Kranju i 47. beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu (BITEF, 2013.) te žirija Međunarodne organizacije kazališnih kritičara AICT-a na Sterijinom pozorju u Novome Sadu (2015.).

Bio je jedan od članova kustoskog tima hrvatske izložbe na 13. kvadrijenalu scenografije i izvedbenog prostora, održanom 2015. u Pragu, a od 2012. član je Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti Ministarstva kulture.

Današnja sjednica deveteročlanoga Vijeća festivala hrvatske drame Marulićevih dana prva je sjednica održana u novom sastavu nakon izbora Tatjane Bertok- Zupčević, Lade Martinac i Višnje Rogošić kao novih članica iz reda istaknutih dramskih umjetnika, profesora i kritičara.Osim njih, u tom su vijeću i intendant splitskoga HNK Goran Golovko, predstavnik Ministarstva kulture Vladimir Stojsavljević, predstavnik grada Splita Siniša Kuko, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, ravnatelj Drame splitskoga HNK Trpimir Jurkić i redatelj Ivan Plazibat.

Festival hrvatske drame Marulićevih dana utemeljen je 1991., a održava se svake godine oko 22. travnja u spomen na datum kad je Marulić 1501. dovršio “Juditu”.

Festivalske nagrade su Nagrada za dramsko djelo “Marin Držić”, koju dodjeljuje Ministarstvo kulture radi poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva, nagrade “Marul” koje dodjeljuje ocjenjivački sud u devet kategorija, Nagrada publike “Milan Begović” i nagrada “Slobodne Dalmacije” za najbolje glumačko ostvarenje.

Komentiraj