FaH

KAZALIŠNA PREMIJERA: Radio drama “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića u Kinoteci

Nakon gotovo 30 godina na kazališne se daske vraća radio drama Zvonimira Bajsića “Gle, kako dan lijepo počinje”, ljubavna komedija o potrebi za pripadanjem i prijateljstvom, čija će premijera biti u ponedjeljak u dvorani nekadašnje Kinoteke u Zagrebu, danas dvorani župe sv. Blaža, s Velimirom i Ljiljanom Čokljat u glavnim ulogama i u režiji Zdravka Odorčića.

Kako se ističe u najavi, u godini 90. obljetnice pokretanja Hrvatskog radija i 60. obljetnice Hrvatske televizije, kći najnagrađivanijeg radijskog autora u zemlji i inozemstvu Pavlica Bajsić Brazzoduro, kao jedina nositeljica autorskih prava, dala je dozvolu glumcima Čokljat da ponovno ožive dramski tekst iz 1974. godine, izvorno napisan za radijsku izvedbu.

Već se ranije ta ljubavna drama igrala u zagrebačkoj Gavelli osamdesetih godina (Fabijan Šovagović i Zdenka Heršak) te u šibenskom kazalištu (Špiro Guberina i Jasminka Antić). Ovaj put produkcija je dio projekta “Kazalište na dlanu”.

Komorna drama, najavljena kao liričan, poetičan i istodobno jako duhovit tekst, govori o umirovljenom profesoru Miroslavu (Velimir Čokljat) i udovici kućanici Marioli (Ljiljana Čokljat), dvoje osamljenika s gradske periferije koji se kroz komunikaciju na balkonu mijenjaju i bolje upoznaju.

“Riječ je o ljubavnoj komediji koja tematizira osamljenost čovjeka, potrebu za ljubavlju, prijateljstvom i pripadanjem, ljudskom dušom. To je vječna tema, jer uvijek ostaje čežnja, praznina, vapaj i krik za čovjekom, za ljudskom dušom i bićem koje će te razumjeti”, kazao je o predstavi Velimir Čokljat.

Ulaz na zagrebačku premijeru je slobodan, a dobrovoljni prilog namijenjen je nastavku obnove interijera župne crkve sv. Blaža, izgrađene prije stotinu godina, koja ima arhitektonsku vrijednost i međunarodni značaj zbog izvedbe prve armiranobetonske kupole i njezinog graditelja Viktora Kovačića.

Komentiraj