Kazahstan polako liberalizira svoj politički sustav

Kazahstan će ukinuti uvjet da prosvjedi moraju biti odobreni od vlasti, olakšat će osnivanje stranaka i smanjiti kazne za govor mrženje i klevetu, najavio je u petak predsjednik Kasim-Džomart Tokajev.

Taj paket reformi ublažit će neke od najkritiziranijih restrikcija političkih sloboda u državi koja nema pravih oporbenih stranaka u parlamentu i u kojoj su kritičari vlade često bili kazneno gonjeni.

Tokajev je u ožujku preuzeo kormilo bivše sovjetske republike kad je Nursultan Nazarbajev dao ostavku nakon gotovo 30 godina na vlasti. Plan reformi objavio je na sastanku nacionalnog vijeća za povjerenje javnosti, savjetodavnog tijela osnovanog ove godine.

“Činimo ozbiljne korake prema reformi trenutnog političkog sustava”, objavio je.

Nacrt novog zakona o javnom okupljanju ukinuo je uvjet da skupovi trebaju odobrenje dužnosnika, što je dosad praktički služilo za zabranu prosvjeda.

Nakon predsjedničkih izbora u lipnju, na kojima je pobijedio Tokajev, zbog demonstracija su uhićene stotine ljudi.

Nova mjera će smanjiti i minimalan broj ljudi potreban za osnivanje stranke. Dosad je iznosio 20 tisuća.

Tokajev je najavio i da će kleveta prestati biti kazneno djelo, a da će članak o govoru mržnje postati precizniji i blaži. Obje mjere često su bile korištene protiv oporbe i kritičara vlade.

Kazahstanskim parlamentom dominira vladajuća stranka Nur Otan koju i dalje vodi Nazarbajev, a on je još uvijek i na čelu moćnog sigurnosnog vijeća te nosi titulu Jelbasija, odnosno nacionalnog vođe.

Prijestolnica države ove je godine po njemu preimenovana iz Astana u Nur-Sultan.

Komentiraj