Katolički vašingtonski nadbiskup kritizirao Trumpov posjet centru Ivana Pavla II.

Katolički vašingtonski nadbiskup oštro je kritizirao posjet predsjednika Donalda Trumpa centru posvećenom papi Ivanu Pavlu II. u vrijeme masovnih prosvjeda u SAD-u, nazvavši taj posjet manipulacijom, piše u srijedu BBC.

Trump je pobijedio na izborima 2016. sa snažnom potporom bijelih katolika i evangeličkih kršćana. Samo nekoliko mjeseci prije sljedećih predsjedničkih izbora, na kojima se nada osvojiti drugi mandat, Trump pokušava pridobiti upravo te glasače pa se tako u ponedjeljak slikao s Biblijom ispred Episkopalne crkve, a u utorak posjetio centar posvećen Ivanu Pavlu II.

U priopćenju uoči Trumpova odlaska u Nacionalno svetište svetog Ivana Pavla II. u utorak, nadbiskup Wilton D. Gregory kazao je da taj posjet krši vjerske principe crkve, dodajući da bi katolici trebali braniti prava svih ljudi.

“Smatram zbunjujućim i ponižavajućim da bilo koji katolički vjerski objekt dopušta biti tako grozno zloupotrebljen i manipuliran na način koji krši naše vjerske principe, a koji nas pozivaju da branimo prava svih ljudi, čak i onih s kojima se ne slažemo”, poručio je priopćenjem nadbiskup.

Gregory je također osudio rastjerivanje prosvjednika u blizini Bijele kuće u ponedjeljak kako bi Trump mogao posjetiti episkopalnu crkvu oštećenu u prosvjedima te se slikati s Biblijom u ruci pred predstavnicima medija.

Ivan Pavao II. “ne bi odobrio upotrebu suzavca i drugih sredstava za odvraćanje kako bi se utišali, raspršili ili zatrašili (prosvjednici) zbog prilike za fotografiranjem ispred sakralnog objekta”, rekao je.

Gregory je prvi Afroamerikanac na čelu vašingtonske nadbiskupije.

Vašingtonskim Nacionalnim svetištem svetog Ivana Pavla II. upravljaju Kolumbovi vitezovi, najveće katoličko bratstvo na svijetu.

Biskupica Episkopalne crkve u Washingtonu Mariann Budde također je osudila Trumpov potez, kao i biskup Michael Curry, glavni pastor i čelnik Vijeća Episkopalne crkve koji je kritizirao Trumpov potez da koristi crkvu i Bibliju za predizbornu kampanju.

“Trebamo našeg predsjednika i sve one koji obnašaju dužnosti da budu moralni lideri”, rekao je u priopćenju.

Komentiraj