Katolička crkva je u utorak kritizirala odluku od skidanju križa iznad kipa pape Ivana Pavla II. na zapadu Francuske i ona žali zbog brisanja kršćanskih znakova u francuskom društvu.

Najviša francuska pravosudna vlast je potvrdila tu odluku u prvoj instanci i odredila rok od šest mjeseci gradu Ploermel da pristupi povlačenju križa.

Ta odluka izaziva prosvjede desnog centra i krajnje desnice. Poljska ultrakonzervativna vlada je predložila prebacivanje kipa u Poljsku, iako se radi o micanju križa a ne kipa.

“Poljska vlada će pokušati spasiti od cenzure spomenik našem sunarodnjaku i predložit će njegovo prebacivanje u Poljsku u slučaju dogovora francuskih vlasti i lokalne zajednice”, rekla je Szydlo, prenijela je agencija PAP u subotu.

Biskupija Vannesa je naglasila u utorak u priopćenju da crkva žali zbog sve izraženijeg brisanja  kršćanskih znakova iz društva kojem već jako nedostaju uporišta. Biskupija je dodala da ona nije izravno uključena u tu aferu jer nije ni vlasnica kipa niti je uključena u taj proces.

Kip, poklon ruskog umjetnika Zouraba Tseretelija, bio je postavljen na jednom trgu Ploermela pod lukom nad kojim se uzdiže križ, nakon dogovora općine 28. listopada 2006.

Komentiraj