U velikim poplavama u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji živote su izgubile najmanje 24 osobe, objavili su dužnosnici. Najveći je to broj žrtava u popavama u Americi od svibnja 2010. godine, kada je 27 ljudi poginulo u državama Tennessee, Kentucky i Mississippi, javlja CNN.

Ranije ovog tjedna Zapadnu Virginiju zadesile su obilne oborine, a procjenjuje se da je u samo jednom danu pala četvrtina oborina koja inače padne u cijeloj godini. Potoci i rijeke počeli su se slijevati, a spasilačke službe bile su zatrpane pozivima. Oboren je rekord u rekordnom vodostaju rijeke Elk, koji je postavljen davne 1888. godine.

U subotu su se vodostaji polako počeli spuštati, ali sada dolazi opasnost od porušenih dalekovoda i stabala koje voda nosi sa sobom. Meteorolozi najavljuju nove padaline za ponedjeljak. Američki predsjednik Barack Obama proglasio je stanje prirodne katastrofe za Zapadnu Virginiju, te obećao financijsku pomoć zahvaćenim okruzima.

Bijela kuća je objavila kako će se pomoć sastojati od izgradnje privremenih smještajnih objekata, popravka uništenoga, te drugih programa. Izvanredno stanje proglašeno je u 44 od 55 okruga te savezne države, a oko 32 tisuće kućanstava ostalo je bez električne energije.

Komentiraj