EPA/ANDY RAIN

Katastrofalne najave posljedica Brexita više ne vrijede

Visoki dužnosnik britanskog ministarstva financija rekao je u srijedu da prognoze njegove institucije o velikom udarcu gospodarstvu zbog Brexita koje su dane nedugo prije referenduma o članstvu u Europskoj uniji u srpnju više nisu primjenjive.

Pobornici Brexita već dugo kritiziraju te projekcije kao dio “Projekta strah” koji je predvodio bivši premijer David Cameron i ministar financija George Osborne.

Prognoze su predviđale da će za 15 godina britansko gospodarstvo biti između 3,4 i 9,5 posto manje ako izađe iz EU-a.

Tom Scholar je u srijedu rekao zastupnicima da su ta predviđanja bila temeljena na pretpostavci da će Britanija odmah započeti proces izlaska iz EU-a, te nisu uključivale nikakve poticajne mjere za gospodarstvo.

Britaniji je zapravo trebalo devet mjeseci da lansira proces Brexita, a Bank of England je nedugo nakon referenduma dao prve poticaje. Vlada je prošlog prosinca najavila nove mjere kojima je također svrha pomoći gospodarstvu.

“Treći čimbenik je to što se svjetsko gospodarstvo oporavilo puno snažnije nego što se to očekivalo tada”, dodao je Scholar.

Britansko gospodarstvo je preživjelo šok Brexita bolje nego što je većina ekonomista predviđalo, no zaostaje stopom rasta za drugim razvijenim gospodarstvima.

Scholar je u Donjem domu parlamenta rekao i kako su se prognoze bazirale na tri potencijalna scenarija o budućem odnosu EU-a i Britanije, no da nijedan ne odgovara onome koji želi premijerka Theresa May.

Komentiraj