KATASTROFA U ITALIJI Menadžer zatrpanog hotela upozorio nadležne uoči lavine

EPA/SOCCORSO ALPINO

Menadžer talijanskog hotela Rigopiano, kojeg je prošlog tjedna zatrpala snježna lavina, Bruno Di Tommaso nedugo prije katastrofe lokalnim je vlastima rekao kako su gosti hotela prestrašeni zbog stalnog podrhtavanja tla i napomenuo kako je situacija ‘zabrinjavajuća’.

Di Tommaso je e-mail poslao u srijedu, prije lavine, kako bi guvernera provincije Pescara i lokalnu policiju upozorio na stanje u hotelu i zatražio ih da pripreme intervenciju, piše BBC. “Pokušali smo ih smiriti, ali gosti ne mogu otići iz hotela jer su ceste zatvorene, spremaju se provesti noć u svojim automobilima”, napisao je.

Nadležne je upozorio i kako će hotel tijekom noći ostati bez struje zbog nedovoljno dizela u generatoru, te kako su telefoni isključeni. “Oko hotela je oko dva metra snijega”, dodao je.

Talijanski mediji, koji su objavili e-mail, navode kako su vlasti u pescari znali već u srijedu u 7 ujutro kako će im trebati ralica kako bi rakrčili cestu koja vodi do hotela. Lavina, potaknuta potresima, hotel je zatrpala u 17 sati. Il Messaggero navodi kako je giverner e-mail pročitao u 14 sati.

“Nitko ne podcijenjuje e-mail. Rekao sam vlasnikovoj sestri kako će specijalna ralica doći do hotela tu večer”, rekao je.

U lavini koja je zatrpala hotel poginulo je najmanje šest osoba. Devet preživjelih je spašeno, a spasitelji još uvijek tragaju za zatrpanim osobama. Hotel je pogodila lavina od 120 tisuća tona, koja je udarila u hotel pri brzini od oko 100 km/h.

Komentiraj