Katarski ministar u posjetu Kabulu

Katarski ministar vanjskih poslova Mohamad bin Abdulrahman Al-Thani bio je u kratkom posjetu Kabulu, najvažnijem na diplomatskoj razini u Afganistanu nakon povratka talibana na vlast, javlja agencija France presse.

Al-Thani, koji je i zamjenik premijera emirata i vodeći posrednik u afganistanskoj krizi, sastao se s nekoliko talibanskih čelnika, objavljeno je na službenom talibanskom Twitter računu bez više pojedinosti.

On je također razgovarao s bivšim afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama.

Katar je imao vodeću diplomatsku ulogu u vezi Afganistana posljednjih godina, posebice u pregovorima između talibana i Sjedinjenih Država tijekom predsjedanja Donalda Trumpa i zatim s vladom afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, kojeg su 15. kolovoza svrgnuli talibani.

Emirat je bio također jako aktivan tijekom zračnog mosta tijekom kojeg je evakuirano više od 120.000 stranaca i Afganistanaca koji su željeli napustiti zemlju nakon povratka talibana i primio više desetaka tisuća ljudi koji su bili u tranzitu prema drugim zemljama.

Niti jedna zemlja još službeno nije priznala talibansku vladu, a samo tri su to učinile (Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati) tijekom njihove prve vladavine Afganistanom između 1996. i 2001. godine.

Komentiraj