Katarina Peović citatom iz Alana Forda komentirala izmjene Zakona o minimalnoj plaći

Saborska zastupnica radničke fronte Katarina Peović u utorak je na konferenciji za medije komentirala prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći i uredbu koju će donijeti ministar rada Josip Aladrović.

Katarina Peović je konstatirala da u medijima tema donošenja Izmjena i dopuna zakona o minimalnoj plaći nije dovoljno zastupljena pa građani nisu stekli dojam koliko je ona važna.

“Potrebno je jasno definirati kako plaću nije moguće ugovoriti u iznosu manjem od brutto minimalne plaće. Takva definicija spriječila bi manipuliranja dodacima prilikom obračuna plaća. Kod velikog broja radnika radili oni više ili manje prekovremeno, nedjeljom, blagdanom, isplaćena plaća je gotovo jednaka svaki mjesec. Navedeni problem često obuhvaća i one radnike koji primaju plaće veće od minimalne”, rekla je Katarina Peović.

Kod radnika prevladava mišljenje kako se minimalna plaća odnosi samo na one koji je kao takvu zaista i primaju, no, ističe Marina Palčić iz  Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, to je netočno.

“Minimalna plaća je temelj. Što je minimalna plaća veća, veće su i plaće za ostale složenije poslove. Radnicima nisu potrebne kozmetičke promjene zakona. Radnicima je potrebna odlučna vlada koja će jasno definiranim zakonima onemogućiti razno razne trikove i manipulacije plaćama na štetu radnika”, rekla je Palčić.

Katarina Peović ilustrirala sve ono što se događa s minimalnom plaćom sloganom “Stranke istine” iz Alan Forda “Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo”.

Očekuje da će se uredbom podići minimalna plaća za par stotina kuna što će biti u skladu s onim što je HDZ obećao, odnosno 60 posto medijalne plaće koja je nedovoljna da bi minimalna plaća bila dostojanstvena. “U Hrvatskom se saboru 29. listopada očekuje donošenje izmjena i dopuna Zakona o minimalnoj plaći koji je neće definirati kao dostojanstvenu nego će omogućiti da se isplaćuje u manjem iznosu od dostojanstvene”, upozorila je Katarina Peović na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je kako ministar Aladrović donosi nove mogućnosti za poslodavce koji žele isplatiti manju plaću uz opravdanje da je to moguće, ako je tako dogovoreno kolektivnim ugovorom.

“Ovaj prijedlog ne samo da neće spriječiti zlouporabu, već će u nekim segmentima i dodatno omogućiti manipuliranje s iznosima plaća. Ovo se naročito odnosi na: odredbu da se plaća može isplatiti i u iznosu manjem od minimalne plaće, a izmjenama se te mogućnosti još više liberaliziraju (ako Vlada misli donositi takav zakon onda ga je mogla nazvati Zakonom o plaći ispod minimalne, te je zakon ovdje u neskladu sam sa sobom); samu definiciju minimalne plaće, koja je loša i omogućava manipuliranje sa iznosom minimalne plaće; manipulacije u obračunu dodataka na minimalnu plaću (primjerice za smjenski rad, prekovremeni rad ili otežane uvjete rada), za koje je dan loš prijedlog koji neće spriječiti najgore oblike manipuliranja i neplaćanje tih dodataka”, istaknula je.

Navela je da se 52 tisuće ljudi na minimalcu nemaju čemu nadati. “Svi zajedno su poručili da bi minimalna plaća trebala biti jednaka izračunatoj dostojanstvenoj, a kako je ona sada tri puta manja, predlažu hitnu mjeru: donošenje odluke Vlade za povećanje minimalne plaće na 5.000 kuna, što bi bilo barem malo ublažavanje dosadašnjih nepravdi, iako bi još uvijek predstavljalo tek 40% željene vrijednosti dostojanstvene plaće”, zaključila je.

Komentiraj