Katar odgovorio na zahtjeve četiriju arapskih zemalja, odgovor za dva dana

Katar je u ponedjeljak odgovorio četirima arapskim zemljama koje će za dva dana odlučiti hoće li mu zadržati ili ukinuti sankcije ako ne ispuni njihove zahtjeve, a njemački šef diplomacije predložio je da se spor riješi sporazumom cijele regije o prestanku financiranja terorizma, prenose agencije.

Pisani odgovor katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman al-Thani predao je u ponedjeljak navečer kuvajtskom emiru Sabahu al-Ahmedu, javila je kuvajtska novinska agencija.

Ministri vanjskih poslova četiri zemlje sastat će se u srijedu u Kairu i odlučiti o zadržavanju sankcija ili njihovu ukidanju, javlja AFP.

Kuvajt posreduje u sporu između Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Egipta koji su prošli mjesec prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši tu naftom bogatu monarhiju da financira terorističke skupine te da je postala saveznik regionalnog neprijatelja Irana, što Doha opovrgava.

Prošli tjedan, Katar je objavio popis 13 zahtjeva koje su mu pod prijetnjom novih sankcija uputile te četiri zemlje, a u međuvremenu dale su mu dodatnih 48 sati za prihvaćanje zahtjeva, pošto je krajnji rok istjecao u nedjelju navečer.

Zahtjevi uključuju zatvaranje televizijske mreže al-Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, za koje Katar tvrdi da i ne postoje.

Sigmar Gabriel, koji je na turneju po zemljama Zaljeva, rekao je u ponedjeljak da bi spor trebalo riješiti cjelovitim sporazumom o sprječavanju financiranja terorizam na koji bi se obvezala cijela regija.

“Sporazum kojim se ukida svaki oblik potpore terorističkim ili ekstremističkim organizacijama”, bio bi najbolje rješenje za krizu, rekao je Gabriel novinarima nakon dvosatnog sastanka sa saudijskim kolegom Adelom al-Džuberiom, prenosi Reuters.

“Svi znamo da tu potporu ne organiziraju države, već često privatne osobe”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

Dodao je također da za posjeta zemljama zaljeva nije stekao dojam da četiri države dovode u pitanje katarski suverenitet.

Komentiraj