Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u srijedu da su izvanredne mjere u Kataloniji jedini način za izbjegavanje urušavanja gospodarstva u toj sjeveroistočnoj pokrajini i čitavoj Španjolskoj te “jedini mogući odgovor” na pokušaj katalonske vlade da proglasi samostalnu republiku, izvještava HRT.

Rajoy je tijekom sjednice parlamenta u Madridu, na kojoj su oporbeni zastupnici postavljali pitanja vezana uz aktualne događaje, rekao kako je kriza u Kataloniji spustila gospodarska očekivanja za 2018. te da poduzeća nastavljaju premještati sjedišta iz Katalonije u različite dijelove Španjolske. “Podaci o zaposlenosti mogli bi pasti te prekinuti gospodarski oporavak koji se odvija zadnjih godina”, upozorio je Rajoy. “Zbog toga je cilj članka 155. ustava vratiti vladavinu zakona i suživot koji je napuknuo. Cilj je zaustaviti negativne posljedice na gospodarstvo koje je isprovocirala ova kriza”.

Senat, gornji dom španjolskog parlamenta, trebao bi u petak odobriti španjolskoj vladi preuzimanje kontrole nad katalonskim financijama, policijom, telekomunikacijama i regionalnim javnim medijima, što uključuje micanje sadašnje katalonske vlade te raspisivanje izbora. Dan ranije, u četvrtak, sastat će se zastupnici u katalonskom parlamentu te priopćiti svoj odgovor na uvođenje mjera. U katalonskom parlamentu većinu mjesta drže zagovornici nezavisnosti Katalonije.

Komentiraj