EPA/TONI ALBIR

Katalonski parlament će ignorirati zabranu španjolskog suda

Katalonski parlament će se oglušiti na zabranu španjolskog suda, pa će u ponedjeljak održati raspravu koja bi mogla dovesti do proglašenja neovisnosti, objavio je dužnosnik regionalne vlade.

“Parlament će se sastati i parlament će raspravljati”, rekao je u petak predstavnik katalonske vlade za vanjske poslove Raul Romeva za Radio BBC.

To je prvi jasni odgovor katalonske vlade na odluku španjolskog ustavnog suda od četvrtka kojom je suspendirana parlamentarna skupština planirana za ponedjeljak, a on bi mogao izazvati oštru reakciju središnje vlasti u Madridu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy ponudio je međustranačke razgovore za pronalazak rješenja, čime je otvorio vrata za sporazum koji bi Kataloniji dao više autonomije. No odbacio je neovisnost i katalonski prijedlog za međunarodnim posredovanjem.

Zastupnici španjolske vladajuće stranke tvrde da se Rajoy planira pozvati na ustav kako bi raspustio regionalni parlament i time izazvao nove izbore u regiji ako će njezina vlada proglasiti neovisnost.

Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell je u četvrtak otkrila kako čelnici tog tijela još uvijek nisu odlučili hoće li ignorirati odluku ustavnog suda i nastaviti sa sjednicom.

Romeva je BBC-ju rekao kako se kriza može riješiti samo političkim putem, a ne preko pravosuđa.

Njegove izjave srušile su španjolske dionice i obveznice, kao i udjele u dvije najveće katalonske banke, Caixabank i Sabadell. Sabadell je u četvrtak objavio da prijavljuje sjedište u Alicante, a Caixabank, treći najveći kreditor u Španjolski, u petak će također odlučivati o tome.

Zabrana ustavnog suda pogoršala je jednu od najvećih kriza koja je pogodila Španjolsku od uspostave demokracije 1975. godine, nakon smrti Francisca Franca.

Secesionistički katalonski političari su se nakon nedjeljnog referenduma obvezali da će na sjednici idućeg ponedjeljka jednostrano objaviti neovisnost. Tenzije bi dodatno mogao pogoršati poziv španjolskog vrhovnog suda šefu katalonske policije Josepu Lluisu Traperu u petak kako bi odgovorio na optužbe o poticanju pobune time što nije proveo sudsku odluku o zabrani referenduma.

Za razliku od državne policije, katalonske snage sigurnosti Mossos d’Esquadra nisu koristile nasilne metode kako bi spriječile ljude da glasaju.

Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos u četvrtak je istaknuo kako ova politička kriza šteti Kataloniji, industrijskom i turističkom središtu koje je zaslužno za petinu španjolskog gospodarstva.

Dva izvora tvrde kako će središnja vlada u petak odobriti dekret koji će tvrtkama olakšati prijenos sjedišta iz te regije, što bi joj moglo izazvati dodatne financijske probleme.

Komentiraj