epa

Katalonska stranka CUP poziva Puigdemonta da proglasi neovisnost

Katalonska antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), o kojoj ovisi opstanak katalonske vlade, pozvala je u ponedjeljak čelnika Katalonije Carlesa Puigdemonta da ovaj ili idući tjedan proglasi neovisnu republiku, smatrajući da razmjena pisama između njega i španjolskog premijera Mariana Rajoya ne vodi ničemu.

“Jedini način da dođe do dijaloga jest proglašenje republike, ono do čega točno nije došlo prošli utorak. Nema smisla pregovarati dva mjeseca ako prethodno ne proglasimo republiku. Mi smo spremni sudjelovati u pregovorima jedino kada nas (Kataloniju) se prizna kao politički subjekt”, rekla je Mireia Boya, predsjednica kluba zastupnika CUP-a u katalonskom parlamentu.

Rekla je kako nije znala što je u pismu kojeg je u ponedjeljak ujutro Puigdemont poslao španjolskoj vladi u Madridu i u kojemu je naveo kako “katalonska težnja k neovisnosti treba biti predmet pregovora sljedeća dva mjeseca”. Nakon toga mu je premijer Rajoy otpisao da do četvrtka u 10 sati ima novi rok da “jasno” i “kratko” kaže da li je prošli utorak u katalonskom parlamentu proglasio neovisnost jer će u protivnom “biti jedini odgovoran za primjenu ustava”.

CUP, pak, poziva na proglašenje neovisnosti bez obzira na upozorenje iz Madrida na članak 155. španjolskog ustava koji Madridu omogućuje preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

“Ne slažemo se sa suspenzijom donošenja deklaracije o neovisnosti u katalonskom parlamentu”, napomenula je Boya gostujući na radijskoj postaji Catalunya Radio. “Moramo proglasiti neovisnost u skladu s održanim referendumom i onime što je narod zatražio, to je jedino što trebamo napraviti”, dodala je.

CUP u katalonskom parlamentu ima 10 zastupnika presudnih za održanje regionalne vlade na vlasti. Vladajuća koalicija ‘Zajedno za Da’, sastavljena od desnog centra i ljevice, ima 61 zastupnika od ukupno 135 u parlamentu. Upravo je podrška CUP-a vladi omogućila većinu te donošenje zakona o referendumu i njegovog provođenja na terenu.

Komentiraj