Dvojica pritvorenih katalonskih zagovornika nezavisnosti Jordi Turull i Jordi Sánchez započela su u subotu štrajk glađu na neodređeno vrijeme prosvjedujući tako protiv španjolskog Ustavnog suda koji im je kako tvrde onemogućio žalbu Europskom sudu za ljudska prava.

Obojica su optuženi za pobunu protiv Španjolske zbog sudjelovanja u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije u listopadu 2017. godine te čekaju početak suđenja.

Njihov odvjetnik Jordi Pina obratio se medijima priopćenjem u kojem su Turull i Sánchez naveli razlog štrajka glađu. “Vjerujemo Europskom sudu za ljudska prava no onemogućeno nam je da mu se obratimo. Štrajk glađu je stoga jedan od rijetkih legitimnih načina kako zatvoreni možemo prosvjedovati”, naveli su.

Turull je bio ministar u bivšoj katalonskoj vladi dok je Sánchez bio predsjednik civilne udruge Katalonska nacionalna skupština (ANC) koja se zalaže za odcjepljenje od Španjolske. Obojica su članovi stranke Zajedno za Kataloniju (Junts Per Catalunya). U pritvoru pored Barcelone čekaju početak suđenja koje se očekuje početkom iduće godine.

“Ne tražimo nikakvu uslugu već samo da nam dopuste da se obratio Europskom sudu za ljudska prava”, poručili su.

Španjolska ministrica za jednakost Carmen Calvo rekla je za španjolsku javnu televiziju TVE kako se “može poštivati osobna odluka (njih dvojice) no da su svi stanovnici jednaki pred zakonom”. “Španjolska je pravna država”, istaknula je.

Tenzije između Barcelone i Madrida se nastavljaju nakon što je nova katalonska vlada najavila masovne ulične prosvjede i generalni štrajk budu li bivši katalonski dužnosnici osuđeni.

Katalonska vlada inzistira na dogovornom referendumu o nezavisnosti no španjolska socijalistička vlada koja je došla na vlasti prije šest mjeseci to odbija pozivajući se na španjolski ustav.

Komentiraj