EPA/MARTA PEREZ

Katalonija proglasila neovisnost!

Katalonija je u petak proglasila neovisnost!

Katalonski regionalni parlament izglasao je prolašenje neoisnost od Španjolske. Nisu glasale oporbene stranke – Narodna stranka i Građani – navele su da je prijedlog protivan španjolskom Ustavu i zakonu.

70 zastupnika vladajuće koalicije ‘Zajedno za Da’ i njenog partnera Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) glasalo je za. “Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu”, navedeno je u tekstu prijedloga ovih stranaka.

Dok je predsjednica katalonskog parlamenta čitala rezultate glasovanja, pri svakom pročitanom “Da” ispred parlamenta bi se zaorio uzvik oduševljenja tisuća okupljenih ljudi koji su uživo pratili glasovanje.

Istovremeno, u Madridu se čeka odluka Senata u uvođenju Članka 155 Ustava, kojim bi preuzeli kontrolu nad Katalonijom. Španjolski premijer ranije je izjavio kako je uvođenje Članka 155 potrebno kako bi se u Kataloniju ‘vratili zakon, demokracija i stabilnost’.

Referendum je održan početkom mjeseca, a zabranio ga je španjolski Ustavni sud. Na referendum su izašla 2,3 milijuna stanovnika od ukupno 5,3 posto s pravom glasa. Od onih koji su izašli 90 posto je izjasnilo za nezavisnost. Referendum je suprotan španjolskom ustavu iz 1978. godine.

Oporbene stranke u katalonskom parlamentu u Barceloni, Narodna stranka i Građani, poručile su da neće glasovati o navedenom prijedlogu jer je protivan španjolskom ustavu i nezakonit.

Odmah nakon proglašenja stiže reakcija iz Madrida,  španjolski senat aktivirao je članak 155. ustava o izvanrednim mjerama. Članak 155. ustava španjolskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunikacijama.

Mjere uključuju micanje aktualne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci.

Komentiraj