Katalonci u četvrtak od devet sati izlaze na birališta na prijevremenim pokrajinskim izborima, u atmosferi bitno drugačijoj od one koja je vladala u vrijeme održavanja nezakonitog referenduma o neovisnosti, a procjenjuje se da je do 13 sati glasovalo 34,51 posto od ukupno 5,5 stanovnika s pravom glasa u toj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske.

Na posljednjim izborima 2015. godine u tom je trenutku bilo glasalo 35,10 posto birača, no tada se glasovalo u nedjelju.

Na biralištima se stvaraju dugački redovi. Po prvi put nakon 1982. godine prijevremeni parlamentarni izbori održavaju se na radni dan. Stanovnici ulaze u škole i druge prostore namijenjene izborima gdje mirno ubacuju listiće. Nema incidenata niti povišenih tenzija. Atmosfera je bitno različita od one tijekom 1. listopada, kada su Katalonci izlazili na referendum o nezavisnosti, kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud i kada je intervenirala policija zatvarajući birališta.

Do kraja dana, kada se ljudi vrate s posla, očekuje se masovan odaziv. Ovi netipični izbori mogli bi biti ključni za budućnost pokreta nezavisnosti Katalonije. Sve ankete ukazuju na neizvjestan rezultat koji bi Kataloniju mogao na neko vrijeme ostaviti bez vlade dobiju li pobornici i protivnici nezavisnosti podjednak broj glasova.

U Kataloniji se proizvede oko 20 posto roba i usluga u Španjolskoj.

Izbore je sazvala španjolska vlada nakon što je smijenila katalonsku vladu. Smijenjena regionalna vlada dovela je Kataloniju na rub odcjepljenja od Španjolske kada je 27. listopada katalonski parlament izglasao stvaranje nezavisne republike Katalonije. Od tada španjolska ministarstva upravljaju katalonskom administracijom. Članovi bivše vlade nalaze se na uvjetnoj slobodi, pritvoru pored Madrida gdje je bivši potpredsjednik Oriol Junqueras ili u Belgiji gdje izbore prati bivši predsjednik vlade Carles Puigdemont.

„Očekujem pobjedu stranaka za nezavisnost. Ovdje godinama sanjamo vlastitu državu“, rekla je Hini 33-godišnja recepcionarka jednog hotela u gradu Gironi, koja će popodne glasovati za Katalonsku republikansku ljevicu (ERC). Ta je stranka najizgledniji pobjednik izbora, no ankete pokazuju da će biti daleko od dobivanja 68 od potrebnih 135 zastupnika u parlamentu. Niti jedna stranka samostalno neće imati natpolovičnu većinu, pokazale su ankete prošlih dana.

Najveći protivnik ERC-u je stranka centra Građani, glavna snaga ujedinjene Španjolske. „Pobjedom bismo pokazali svijetu da u Kataloniji zagovornici nezavisnosti nisu u većini“, rekla je Inés Arrimadas, kandidatkinja stranke Građani za mjesto predsjednice vlade Katalonije.

Tajnik španjolskog ministarstva unutarnjih poslova Juan Antonio Puigserver poručio je iz Madrida kako Katalonci i Katalonke koriste svoje pravo glasa izlazeći na birališta u potpuno normalnoj situaciji. Carles Puigdemont je iz Belgije poručio kako ovo nisu ni normalni, niti uobičajeni izbori jer su neki „kandidati u zatvoru, a drugi u egzilu, dok se španjolske institucije koriste strahom kao oruđem“. Puigdemont, kandidat koalicije Zajedno za Kataloniju, i Oriol Junqueras kandidat ERC-a optuženi su za pobunu protiv Španjolske.

Biračka mjesta zatvaraju se u 20 sati.

Komentiraj