Španjolska nacionala policija zatvorila je 1300 od 2315 škola u Kataloniji na kojima se trebalo održati glasanje na referendumu o nezavisnosti, javljaju madridske vlasti. Ovo je još jedan pokušaj španjolskih vlasti da zaustave sutrašnji referendum, kojeg su ranije i zabranili.

Policija je i zaposjela telekomunikacijske centre regionalnih vlasti. Katalonija, bogata regija na sjeveroistoku Španjolske u kojoj živi voše od 7.5 milijuna ljudi, ima vlastitu kulturu i jezik. Imaju i visok stupanj autonomije, ali unutar španjolskog Ustava nisu priznati kao zasebna nacija.

Očekuje se da će na sutrašnjem referendumu glasati deseci tisuća ljudi. Španjolski Ustavni sud vaj je referendum proglasilo ilegalnim. Vlaszti u Madrid poslali su tisuće policajaca kako bi zaustavili provođenje referenduma. Dbili su zapovjedi za isprazne škole u kojima su aktivisti. U zgradama škola nalaze se i rditeljis djecom, koji su u školama ostali nakon nastave u petak, kako bi osigurali da se zgrade mogu koristiti za glasanje. Vladin izvor je za Reuters rekao kako su obitelji ‘zauzele’ 163 škole.

Katalonski vođa Carles Puigdemont rekao je kako će se referendum održati. “Sve je spremno na više od dvije tisuće glasačkih mjesta”, kazao je.

Komentiraj