Katalonija najavila referendum o odcjepljenju za 1. listopada

Hina

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u petak da će se referendum o neovisnosti njegove pokrajine na sjeveroistoku Španjolske održati 1. listopada unatoč sudskoj zabrani.

“Želite li da Katalonija bude samostalna država u obliku republike?”, bit će referendumsko pitanje, rekao je Puigdemont zatraživši “pravo na referendum o samoodređenju”.

No Puigdemont još nije potpisao uredbu o raspisivanju referenduma koji je Ustavni sud zabranio i koji će sve one koji sudjeluju u njegovu organiziranju dovesti u sukob sa zakonom.

Konzervativna vlada Mariana Rajoyja uvijek je isticala da se takav referendum neće održati, dajući do znanja da će poduzeti preventivne mjere u tom smislu.

“Sve dok sam predsjednik vlade, to se neće dogoditi”, rekao je Rajoy 27. svibnja.

Katalonci su podijeljeni u vezi s neovisnošću: 44,3 posto je ‘za’ a 48,5 posto je ‘protiv’, pokazuje zadnja anketa vladina instituta.

No većina njih (73,6 posto) želi da se referendum održi. Za to se ne zauzima samo tabor pristaša osamostaljenja, nego i organizacije poput nove lijeve stranke Catalunya en Comu gradonačelnice Barcelone Ade Colau, sindikati, poduzetnici i nogometni klub Barcelona.

Godine 2014. ta je pokrajina unatoč zabrani održala prvo simbolično izjašnjavanje Katalonaca na kojemu je od šest milijuna birača sudjelovalo 2,3 milijuna, od kojih se nešto više od 80 posto očitovalo za odcjepljenje.

Komentiraj