KASANDRA: Prva uloga Mire Furlan, nove članice ansambla riječkog HNK

Premijera predstave “Kasandra” prema romanu njemačke autorice Christe Wolf, a u dramatizaciji, dramaturgiji, režiji i koreografiji Nade Kokotović, na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u utorak, 15. ožujka 2016. u 19.30 sati.

Intendant Oliver Frljić istaknuo je posebnost ovog projekta zbog dviju osoba koje su ga na posredan način formirale i označile njegov rad, Nade Kokotović i Mire Furlan. Predstavljajući Nadu Kokotović podsjetio je na njeno  impresivno iskustvo kazališnog rada na prostoru bivše Jugoslavije do 1991., a od tada do danasu Njemačkoj, gdje je režirala preko 70 predstava. Rekao je i kako je roman Christe Wolf “Kasandra”, iako možda manje poznat kod nas, naročito aktualan upravo sada i ovdje.
Nada Kokotović govorila je predstavio kao o svojevrsnom monologu glavne protagonistice, razgovoru sa samom sobom pred smrti, koja traži još jedan trenutak života, dotičući se tema rata, mira, prošlosti, budućnosti koje nema, ljubavi i smrti, te teme silovanja u ratu. Posebnost je ove predstave naglasak na čvrstoj formi u kojoj Kasandra ima “sebe pored sebe” jer Kasandrina povišena emotivna stanja su plesana, a pleše ih Anca Zgurić, članica riječkog baletnog ansambla. Osnovna forma u sažimanju prostora, vremena i emocija u predstavi je motiv zida. Kokotović je tako željela svesti roman na razumljiv dramski tekst, uz oslonac na četiri linije pripovijedanja – rat, mir, ljubav, politika.
Marin Blažević obznanio je da je Mira Furlan postala novom članicom ansambla riječke Hrvatske drame, u statusu prvakinje kazališta.
Mira Furlan je govoreći o izazovu povratka u kazalište, naglasila da je riječ o izloženosti, ushitu i radosti, moći i snazi na sceni, ali i bojazni i strahu.

U predstavi ulogu Pripovjedačice, odnosno Christe Wolf, tumači Olivera Baljak, Hekuba je Tanja Smoje, Pentesileja Jelena Lopatić, Klitemnestra Marija Tadić, Apolon i Ahilej Nikola Nedić, Pentej je Jasmin Mekić, Eneja Petar Cvirn, Eneja plesač je Ali Tabbouch, Prijam Davor Jureško, te Agamemnon Dražen Mikulić.
Scenograf predstave je Manfred Schneider, kostimografiju potpisuje Joanna Rybacka, dramaturška suradnica je Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, izbor glazbe napravila je Nada Kokotović, a asistent redateljice je Dino Nikšić.

Komentiraj