Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Karlovački župan na sljedećoj sjednici županijske skupštine najavio posebna točka o migrantima

Odgovarajući na aktualnom satu Županijske skupštine na pitanja vijećnika o sigurnosti građana u vezi s migrantskom rutom kroz Karlovačku županiju, župan Damir Jelić (HDZ) rekao je u četvrtak da je bio u Unsko-sanskom kantonu u BiH te da je u Bihaću vidio mnogo migranata, a na granici, “kao nikad dosad, velik broj patrola hrvatske policije”.

Kako je rekao župan Jelić, na sljedeću sjednicu županijske skupštine doći će načelnik karlovačke Policijske uprave Josip Ćelić, koji će odgovarati na pitanja u vezi s migrantima.

“Na putu od BiH do Slovenije zračnom linijom kroz Karlovačku županiju samo su 44 kilometra i jasno je da je tu pritisak”, dodao je. Jelić je među ostalim istaknuo kako, bez obzira na ukorijenjeni humanizam koji valja zadržati, “državu treba štititi jer su migracije opasne za sve, pa i te ljude”.

Zato najavljujem tematsku točku koja će trajati koliko bude trebala trajati i pripremite pitanja, rekao je župan Jelić.

Na prije postavljen i danas ponovljen zahtjev vijećnika Hrvoja Hoffmana (Živi zid) da se od ministarstava obrane i zaštite okoliša i energetike zatraži odgovor na pitanje vodi li se računa o zaštiti prirode na Vojnom poligonu kod Slunja odgovoreno je da će se sljedeći tjedan održati sastanci u MORH-u i Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu.

Hoffman je tražio i da se sjednice Županijske skupštine prenose “internet streaming tehnologijom kao streaming audio i streaming video, kojima je drugi naziv web-radio i web-tv”, a ne preko Karlovačkoga i Ogulinskog radija jer bi to bilo jeftinije i šire dostupno.

Predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić (HDZ) odgovorio je da će to rješenje biti moguće kada cijela županija bude imala širokopojasni internet, a sada bi se u neravnopravan položaj kad je riječ o pravima na pristup informacijama stavili oni građani koji nemaju mogućnost praćenja interneta te će se sjednice još neko vrijeme prenositi radijskim signalom.

O propadanju 79 napuštenih škola diljem županije, od kojih 54 imaju riješene imovinsko-pravne odnose, a ostale se vode kao negdašnja općenarodna i društvena imovina, govorila je pročelnica za školstvo Marija Medić.

Četiri škole će se obnoviti, a za pet je postupak u tijeku. Među svim bivšim školama 17 ih je prije desetak godina bilo u postupku legalizacije uz financijsku pomoć UNDP-a i 400.000 kuna uloženog novca, no samo su dvije stavljene u neku funkciju, a za ostale se još traži rješenje i investitor, rekla je Medić.

Odgovarajući na pitanja o blokiranim građanima, župan Jelić je rekao kako je “vrlo blizu situacija da županija od Mirovinskog fonda dobije 44 stana i da se utemelji stambeni fond za mlade obitelju u smislu demografskih mjera i za neke ljude koji zbog ovrhe ostanu bez krova nad glavom”.

Nakon godišnjeg izvješća Javne ustanova Natura viva nekoliko vijećnika zauzelo se da se za zaštitu područja Nature 2000 osigura izdašniji proračun i oprema jer je riječ o ekološkoj zaštiti važnih staništa i vrsta budući da je u Europi više od stotinu vrsta ptica i sisavaca na crvenom popisu ugroženih vrsta.

Cilj Nature 2000 nije zaustaviti bilo kakvu gradnju u tim područjima, nego postići održivi razvoj. Štoviše, ta područja, kako je rekla ravnateljica Nature viva Darka Spudić, mogu biti magnet za ekoturističke aktivnosti, a ekoturizam je mnogo prihvatljiviji od masovnog turizma.

Danom hrvatskih branitelja Karlovačke županije proglašen je u četvrtak na sjednici Županijske skupštine 30. svibnja, kad je u Republici Hrvatskoj konstituiran prvi višestranački Sabor.

Komentiraj