Karlovački slatkovodni akvarij imat će 25 bazena i pet tisuća riba i gmazova

Grad Karlovac

U KARLOVCU SE U LISTOPADU OTVARA MUZEJ AQUATIKA VRIJEDAN 36,7 MILIJUNA KUNA I FINANCIRAN SREDSTVIMA EU-a

Više od 120 vrsta riba, gmazova, vodozemaca, vodenjaka, od čega više od 40 endemskih vrsta, sveukupno oko 5 tisuća primjeraka, koji će se nalaziti u 25 akvarijskih bazena raspoređenih na približno 3000 četvornih metara. Sve će to već od listopada posjetitelji moći vidjeti u karlovačkom Muzeju Aquatika, najvećem i jedinstvenom akvariju u ovom dijelu Europe koji bi trebao potpuno promijeniti turističku sliku grada Karlovca.

„Hrvatska je jedna od zemalja s najbogatijom ihtioflorom i faunom u Europi, a upravo grad Karlovac, kao grad na četiri rijeke, pravo je mjesto za prezentaciju prirodnog bogatstva naših slatkih voda. Prema projektu godišnje očekujemo najmanje 12.000 posjetitelja godišnje“, rekao je za Nacional gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš navodi da se akvarij temelji na prikazu tipične krške rijeke kakva je i Korana uz koju je smješten, te prikazuje njezin tok od izvora do ušća. Osim vizualnog dojma posjetitelji će moći doživjeti i zvukove iz prirode, gdje svaki dio toka rijeke prate pripadajući šumovi i zvukovi.

Riječ je o projektu vrijednom 36,7 milijuna kuna, od čega je čak 98,7 posto, odnosno 36,2 milijuna kuna, financirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ideja o projektu koji danas nosi naziv Javna ustanova AquatiKA – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u svibnju 2009. godine u tadašnjem Upravnom odjelu za europske integracije Grada Karlovca koji je i bio osnovan s ciljem stvaranja kadra koji će povlačiti europska sredstva.

„Projekt je nastao u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije – KARLA d.o.o. i odličan je primjer kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima za apliciranje na strukturne fondove. Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac bit će atrakcija u svakom pogledu: ekološkom, obrazovnom, turističkom, znanstvenom ili jednostavno zbog svoje originalnosti i činjenice da akvarij slatkovodnih voda ne postoji nigdje u široj regiji, osim u srcu Hrvatske, okružen četirima rijekama – u Karlovcu. Aquatika ima status slatkovodnog akvarija, a kroz svoj rad osim funkcije akvarija, imat će zadatak prezentirati tradicijsku kulturu, geološku prošlost i način života uz rijeke te biti na raspolaganju znanstvenom sektoru“, ističe gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. Njegov zadatak kao gradonačelnika bio je osmisliti projekt kojim bi se stvorila nova turistička vrijednost u jednoj od napuštenih zgrada u gradskom vlasništvu.

  • AKVARIJ SLATKOVODNIH voda ne postoji nigdje u široj regiji, imat će i znanstvenu i obrazovnu funkciju, a očekuje se najmanje 12 tisuća posjetitelja godišnje

„Kako su voda, rijeke, ribe i ribolov vezane uz naš Karlovac, u svibnju 2009. godine mi je prezentirana ideja jedinstvenog mjesta, slatkovodnog akvarija, koji bi to sve obuhvatio. Ekipa se vodila i idejom atrakcija kao što je akvarij u Barceloni, no, da je vezan isključivo za slatkovodne ribe i rijeke, čega dosad u ovakvom obimu nema nigdje u Europi. Put je bio vrlo složen. Tijekom 2012. godine Razvojna agencija Karla prijavljuje projekt akvarija za povlačenje sredstava na poziv Ministarstva regionalnog razvoja kako bi financirali projektnu dokumentacije. Uz akvarij tada prijavljujemo još dva projekta, i to HOC Bjelolasicu i Veletržnicu slatkovodne ribe, od čega na kraju evaluatori odabiru akvarij, tada još s radnim imenom „KAquarium“. Razvojna agencija Karla nakon toga s gradskim Upravnim odjelom za investicije i europske fondove provodi složenu proceduru te povlače 1.500.000 kn za izradu kompletne dokumentacije. U ovoj priči ne smijemo izostaviti i jednu vrlo važnu činjenicu, grad Karlovac trenutno ima u funkciji najvrjedniji projekt u Republici Hrvatskoj, a to je pročistač otpadnih voda ISPA vrijedan 35 milijuna eura na osnovu čega smo imali i potrebne reference te iskustvo u realizaciji za daljnje povlačenje europskog novca. Po tome pripadamo u sam vrh Republike Hrvatske“, ističe Damir Jelić. Projekt je odabran u sklopu 4. poziva Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. RC 1.1.05-0050, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a odabran je kao jedan od 15 projekata od ukupno 144 pristigle prijave.

„Ugovor je potpisan 29. rujna 2014., s rokom završetka izgradnje 24 mjeseca, te smo ponosni da smo sad u fazi pripreme objekta za otvorenje, predviđenom za listopad ove godine“, kaže Jelić.

Sama zgrada akvarija osim akvarijskog dijela ima i konferencijske dvorane, čitaonicu, ugostiteljski dio te igralište za djecu, sve spojeno trgom koji će biti prostor za druženje i rekreaciju posjetitelja.

„Posebnost Aquatike je i njezin suvremeni dizajn, koji su projektirali stručnjaci iz nagrađivanog Studija 3LHD iz Zagreba. Projektirana je kao dvoetažna građevina s prizemljem i podzemnom etažom. Upravo podzemna etaža u kojoj se nalaze akvariji povezuje 3 zgrade koje čine kompleks Aquatike.

Zbog koncepta zelenih krovova koji “skrivaju” objekt, akvarij se savršeno uklopio u okoliš i očuvao zelenu vizuru krajolika u kojem je smješten“, ističe ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš.

Osim same prezentacije ihtioflore i faune kroz akvarijski prostor radit će se i izložbe umjetničkih fotografija i slika vezanih uz rijeke i porječja te na taj način prezentirati život uz rijeke i potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Posjetiteljima će na raspolaganju biti i knjižnica/čitaonica, gdje će besplatno moći koristiti literaturu i stručne i tematske časopise, a opremljene kongresne dvorane poslužiti će za edukaciju djece, odraslih i svih zainteresiranih korisnika budućih edukacijskih i zabavnih programa. Drugim riječima, ističe ravnateljica, Aquatika neće biti samo turistička, već i jedinstvena ekološka, obrazovna i znanstvena atrakcija.

Komentiraj